Trassel i pappersfacket – var fastklämd orm

Publicerad 2023-09-11

Patrik Bergström trodde att han bara skulle behövde rätta till ett trassligt papper när han skulle skriva ut sina fakturor.

Men när han stack in handen möttes han av en halvmeter lång hasselsnok.

– Jag är inget jättefan av ormar från början och när man möts av något sånt här, det händer bara inte, säger han.

Häromdagen skulle Patrik Bergström, 38, skriva ut några fakturor i sitt hemmakontor i Göteborg. Den första fakturan gick bra som vanligt men när papper nummer två skulle skrivas ut fick han upp ett felmeddelande om att det var papperstrassel i skrivaren.

– Så jag går dit och ska dra loss pappret och när jag kör in handen möts jag av en orm, säger Patrik som medger att han blev lite rädd av upptäckten.

Patrik satte på sig mc-handskar och använde en grilltång för att göra sig av med ormen.

När den första chocken lagt sig kunde Patrik och hans sambo konstatera att själva ormhuvudet hade fastnat i mataren i skrivaren och kom inte loss.

– Det fick bli operation. Jag tog på mig mina mc-handskar och grilltång och tog ut skrivaren till uteplatsen.

Efter lite pillande fick Patrik till slut loss ormen från skrivaren. Han satte den i en påse och gick ut med den till skogen.

– Den var fortfarande frisk och verkade må bra, den slingrade iväg sen, säger han.

Ormen orsakade ett ”papperstrassel” i skrivaren.

Hur ormen tagit sig in i lägenheten och sedan även skrivaren är inte helt fastställt men Patrik tror att den kan ha krupit in genom sovrumsfönstret som hade lämnats öppet tidigare.

– Fönstret stod lite öppet och det fanns en dynbox precis nedanför så den måste krupit in där och vidare in i kontoret.

En hasselsnok gömde sig i skrivaren.

”Ganska ovanlig orm”

Didrik Vanhoenacker är jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet och efter att ha sett bilder på ormen är han säker på att det rör sig om en hasselsnok.

– Det är en ganska ovanlig orm så det var ett exklusivt möte får man säga, menar han.

Överlag är det väldigt ovanligt att ormar tar sig in i bostäder men Vanhoenacker menar att det kan hända om den vill söka skydd.

– Vill man vara lite konspiratorisk ska kanske den upplevde skrivaren som varm och tyckte det var ett bra ställe att få upp värmen i kroppen på, säger han.

Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet.

Hassselsnoken är ändå som minst ovanlig just på västkusten där Patrik bor och i bostadsrättsföreningen var det flera grannar som sett en liknande orm på gården tidigare i veckan.

Han låter hälsa att alla mår bra efter händelsen och skrivaren fungerar som vanligt igen.

– Jag kanske får skriva till HP om att de får uppdatera sina felmeddelanden nu med ”orm fast i skrivaren”, säger han med ett skratt.

Följ ämnen i artikeln