Felaktiga valsedlar för synskadade – uppmanas rösta på valdagen

Publicerad 2022-09-11

Valmyndigheten har lagt fel valsedlar i de punktskriftsmärkta kuverten.

Det uppger Synskadades riksförbund och varnar för att synskadade kan ha röstat på ett annat parti än vad man har avsett.

”Vi uppmuntrar därför alla som beställt valmaterial i punktskrift och förtidsröstat att rösta på valdagen”, skriver förbundet i ett pressmeddelande.

Synskadades riksförbund har hittills mottagit rapporter om att fyra synskadade väljare fått fel valsedlar i valkuvert märkta med punktskrift.

Tre väljare har fått kuvert märkta med ett partis namn, men med valsedlar från ett annat parti. Den tredje har fått ofullständigt valmaterial där valsedlar för flera partier saknats.

– Det är otroligt upprörande, först har det varit problem med utskicket av valmaterial i punktskrift och nu upptäcker vi att det är fel i materialet. Detta visar tydligt att synskadade väljare fortfarande inte har samma möjligheter att delta på samma villkor i den svenska demokratin, säger förbundsordförande Niklas Mattsson.

Uppmanas rösta på valdagen

Han konstaterar vidare att misstaget innebär en stor risk för att synskadade omedvetet kan ha röstat på ett annat parti än de avsett, och uppmanar nu de som beställt valmaterial i punktskrift och förtidsröstat att rösta på valdagen.

– I ett val som är så jämnt på riksnivån och i många kommuner kan dessa felröster avgöra valet. Det känns som att synskadades rösträtt inte tas på allvar ens av Valmyndigheten, så ska det inte vara i Sverige år 2022, säger han.


DE LEDER ENLIGT PROGNOSEN:

Två vallokalsundersökningar har hittills kommit:

TV4: V+S+MP+C= 50,6 procent / L+KD+M+SD = 48,0 procent

SVT: V+S+MP+C = 49,8 procent / L+KD+M+SD = 49,2 procent

Fortsätt att följa rösträkningen i Aftonbladets liverapportering. 



LÄS OCKSÅ:

De är bäst i landet på att rösta: ”Rättighet och skyldighet”
Väljare svimmade i röstkön – på grund av värme
Jörgen fick inte rösta – var redan avbockad: ”För jävligt”
Det händer om L eller MP åker ur riksdagen