Stor seger för mördad borgmästares ersättare

TT-Reuters

Publicerad 2019-03-04

Stort väljarstöd för Aleksandra Dulkiewicz, här i en vallokal tillsammans med sin dotter, i helgens borgmästarval i den polska staden Gdansk,

Aleksandra Dulkiewicz har vunnit en jordskredsseger i borgmästarvalet i den polska staden Gdansk. Hon var tidigare vice och efterträder nu sin förre chef, den populäre liberalen Pawel Adamowicz som mördades i januari vid ett offentligt framträdande.

Enligt preliminära siffror från helgens val i den nordliga polska staden har Aleksandra Dulkiewicz tagit hem omkring 82 procent av rösterna.

– Jag tror att befolkningen i Gdansk gjort sin hemläxa under de gångna sju veckorna, inte bara som människor utan också som medborgare, sade Aleksandra Dulkiewicz till den polska nyhetsbyrån PAP efter att valsiffrorna blivit kända.

Pawel Adamowicz knivskars till döds i januari i en hämndattack från en före detta bankrånare, ett dåd som chockerat landet.

Den man som greps för knivdådet har en historia av psykisk ohälsa. Men många polacker ser samband mellan dådet och näthat samt en allt större politisk splittring i landet. Den 53-årige Pawel Adamowicz betraktades som liberal på den politiska skalan. Han tog över som borgmästare i Gdansk 1998 och lyckades behålla sin post i över 20 år.

Följ ämnen i artikeln