Paket oroar britter efter brevbomber

avTT

Foto: Andrew Milligan/PA via AP/TT
Poliser utanför universitetet i Glasgow som evakuerades med anledning av ett misstänkt paket.
Foto: AP/TT
Detta brev skickades till Heathrow-flygplatsen.

Misstänkta paket och brev orsakade larm vid två universitet och parlamentet i Storbritannien – dagen efter att tre enklare brevbomber hittades vid trafikknutpunkter i London.

Gällande ett av paketen utreds en möjlig koppling till Londonfallen.

Den brittiska polisen utförde en kontrollerad explosion av ett paket som väckte misstankar när det kom per post till ett universitet i skotska Glasgow.

Det framgår inte om man kunnat avgöra om paketet var farligt på riktigt, men någonting får polisen att tro att det kan finnas en koppling till breven som hittades i London på tisdagen.

"För tidigt att säga"

– Skottlandspolisen samarbetar med Londonpolisen i samband med deras utredning av paketen som togs emot i London i går, säger Steve Johnson vid den skotska polisen.

– Det är för tidigt att säga att det finns en koppling.

Ett annat paket skickades till ett universitet i Essex i östra England, vilket föranledde att skolbyggnader evakuerades. Polisen ryckte också ut till det brittiska parlamentet i London, där ett paket noterats vid en entré. I bägge dessa fall kunde polisen till slut bekräfta att paketen vara ofarliga.

Oklar avsändare

Ingen har tagit på sig ansvaret för de tre mindre sprängladdningar i brev som hittades i London under tisdagen, enligt brittisk polis.

De vadderade breven skickades till två flygplatser och en tågstation i den brittiska huvudstaden. Ingen skadades, men en av försändelserna fattade eld när den öppnades.

Sprängladdningarna beskrivs som små och inte utformade för att döda. På åtminstone två av tre brev hade avsändaren satt irländska frimärken.

– För närvarande finns det inget som indikerar ett motiv, en avsändare eller något ideologiskt, säger Dean Haydon, nationellt ansvarig i antiterrorfrågor vid den brittiska polisen.

ARTIKELN HANDLAR OM

London