Omröstning om nödläge kan trigga Trumpveto

Tina Magnergård Bjers/TT

Publicerad 2019-03-14

Kommer senaten att rösta ja till att häva president Trumps utlysta nödläge vid USA:s södra gräns, det som syftar till att frigöra pengar för en gränsmur?

Sker det lär Donald Trump använda sitt veto för allra första gången.

– Det är ingen hemlighet att användningen av nödlägeslagen har resulterat i en rejäl diskussion, sade senatens republikanske majoritetsledare Mitch McConnell på onsdagen enligt tv-kanalen NBC.

– Allt kommer att ställas på sin spets på torsdag.

Prestigeförlust?

Det är då senaten röstar om den stopplag som det demokratledda representanthuset redan gjort tumme upp för. I förra veckan stod det klart att minst fem republikaner gått över till demokraternas sida och skrivningen har därmed goda utsikter att gå igenom i senaten.

Blir stopplagen verklighet avbryter den det nödläge Trump utlyste den 15 februari för att frigöra pengar för sitt kanske viktigaste vallöfte: bygget av en gränsmur mot Mexiko. Innan dess hade presidenten misslyckats med att få loss motsvarande 50 miljarder kronor för muren i budgetförhandlingar med kongressen.

Men även om stopplagen godkänns av senaten kommer Donald Trump sannolikt att ta kål på den genom sitt presidentskaps första veto. För att köra över ett sådant krävs två tredjedelar av kongressledamöternas röster och det har inte stopplagens anhängare.

Att det ska behöva gå så långt är dock en rejäl prestigeförlust för presidenten. Dessutom har nödläget även utmanats i domstol som konstitutionsvidrigt och den processen är långt ifrån avgjord.

"Farligt" exempel

De republikanska kongressledamöter som stödjer stopplagen har olika skäl för det. Vissa anser att det är fel av presidenten att på så sätt flytta om i statsbudgeten, eftersom det är kongressen som fattar beslut om anslag. Andra anser att det utlysta nödläget utgör ett "farligt" prejudikat, att en framtida demokratisk president skulle kunna göra detsamma och hänvisa till exempelvis klimatkrisen eller behovet av tuffare vapenlagar.

Klart är att frågan är olustig för många republikaner, som inte vill tvingas ta ställning till "sin" presidents utlysta nödläge. Lägg därtill att Vita huset utövar stark press på republikanska senatorer: Bland annat lockas det med en möjlig reform av 1970-talslagen National Emergencies Act, så att framtida demokratiska presidenter inte ska kunna använda nödläget på samma sätt som Trump.

President Trump har länge hävdat att såväl brottslingar som knark flödar över USA:s södra gräns och att en mur är det enda sättet att stoppa det. Resonemanget har ifrågasatts av bedömare.

Följ ämnen i artikeln