Här ser Monika, 49, märkliga fenomenet

Publicerad 2018-05-17

Svarta streck i himlen som nästan ser ut som tornados – det lyckades Monika Rösch, 49, från Sollentuna fånga på film.

Fenomenet förbryllar inte bara henne, även experterna förvånas när de får se materialet.

– Det ser mysko ut, säger myggexperten Yngve Brodin till SVT.

När Monika Rösch, 49, från Sollentuna var ute i sin trädgård såg hon något märkligt på himlen. Då var hon inte sen med att plocka fram filmkameran, skriver SVT Stockholm.

– Det är helt sjukt, säger Monika Rösch.

Det sjuka som Monika refererar till är streck på himlen som tycks bestå av insekter.

– Det är så himla udda. Det är som mygg eller knott i långa korvar.

Experten: ”Ser mysko ut”

Yngve Brodin arbetar på Naturhistoriska Riksmuseet och är myggexpert. Han berättar att mygg ofta flyger i grupp, men att han aldrig sett något som liknar det på Monikas film.

– Jag är inte säker att det rör sig om mygg, men det ser mysko ut. Jag har inte heller sett något liknande förut, säger han till SVT.

”Låter som fjädermyggor”

En annan expert som däremot tror sig veta vad det är för insekter är myggforskaren Anders Lindström från Statens veterinärmedicinska anstalt.

– De här är fjädermyggor som svärmar. De parar sig på det viset, säger han till Aftonbladet.

Han berättar att det inte är ovanligt förekommande vid skogsområden och att det då på håll kan se ut som att skogen brinner.

Det finns över 500 arter fjädermygg och av filmen kan han inte avgöra vilken sort det är. De olika sorterna finns världen över. Omkring Tanganyikasjön i Centralafrika använder man dessutom insekterna som mat.

– I Afrika när det svärmar rent otroliga mängder så fångar man de här myggen med håvar och knådar ihop till en slags biffar. Sedan tillagar man och äter dem.

Följ ämnen i artikeln