Bara Kim Jong-un tjänar på fiaskot

Så blev Trump än en gång lurad av Nordkoreas diktator

Det är svårt att beskriva toppmötet mellan Trump och Kim Jong-un som annat än ett fiasko.

Mötet avbröts i förtid. Inget avtal undertecknades trots att Vita huset i förväg sagt att så skulle ske.

Trump blev ännu en gång lurad av Nordkoreas diktator.

Det var nästan plågsamt att följa den amerikanske presidentens inledning av sin presskonferens.

Han började prata om att det kommit goda nyheter från bråket mellan Indien och Pakistan. Han fortsatte babbla om den humanitära hjälpen till Venezuela innan han lät utrikesminister Mike Pompeo sköta snacket om det havererade toppmötet.

Men Trumps försök att skifta fokus åt ett annat håll fungerade inte.

Det är uppenbart för alla att toppmöte 2 mellan honom och Kim Jong-un var ett stort misslyckande. Den ende som tjänar på det är Kim Jong-un. Nordkorea har all tid i världen och vill gärna dra ut på processen så mycket det går.

Det första toppmötet i Singapore i somras försökte Trump sälja in som en stor framgång trots att det slutade med bara några intetsägande rader på ett A4-papper. Den här gången kunde inte ens Trump hitta några superlativer.

Överdriven självbild

Presidenten har en extremt överdriven tro på sin personliga förmåga att lösa komplicerade problem som världen gått bet på i decennier. Han trodde att det skulle räcka med att han och Kim Jong-un träffades för att han skulle lyckas förmå Nordkorea att göra sig av med sina kärnvapen.

I själva verket är det Kim Jong-un som är den sluge av de två. Den tidigare internationellt helt isolerade och pariastämplade diktatorn har nu på mindre än ett år fått till två toppmöten med världens mäktigaste man. Utan att ge bort minsta lilla.

Hans mål är att det hela slutar med att USA accepterar Nordkorea som kärnvapenmakt.

Det var Kim Jong-un som för drygt två år sedan ensidigt deklarerade att Nordkorea skulle upphöra med sina kärnvapenprov och missiltester. Genom att plötslig ändra tonläge från galen diktator till resonabel statsman lyckades han få Trump på kroken.

Kopian sämre

Nu säger presidenten att samtalen ska fortsätta och att de kanske ska träffas igen. Men det är med dessa toppmöten som med uppföljare till bra filmer. Kopian är oftast klart sämre än originalet.

Ingenting annat än tonläget har egentligen ändrats mellan Nordkorea och USA. Det är självklart jätteskönt att Kim Jong-un och Trump slutat hota varandra med kärnvapenangrepp men under tiden kan Nordkorea fortsätta utveckla sina kärnvapen och producera fler.

Nordkorea har tiden på sin sida eftersom den allmänna avspänningen i området leder till att sanktionerna inte längre efterlevs särskilt strikt av Kims kompisar Kina och Ryssland.

När den akuta rädslan för ett kärnvapenkrig sjunkit undan är det lätt att glömma att grundproblemet kvarstår olöst.

En kommunistiskt diktatur som kastar alla i arbetsläger som ens andas ett uns av opposition innehar kärnvapen och kan hota omvärlden med dem. Det är därför som omvärlden i årtionden med alla medel från förhandlingar till sanktioner försökt att få Nordkorea att ge upp sina vapen. Alla ansträngningar har misslyckats.

Störta regimen

Nu har också Trump misslyckats även om han givetvis vill framställa det som att det hela kommer att sluta med att Nordkorea skrotar sina vapen.

Chansen att det ska hända är försvinnande liten.

Den nordkoreanska diktaturen bygger sin maktställning på kärnvapnen. Utan dem är de övertygade om att USA eller andra länder skulle invadera och störta regimen. Bara rädslan för ett kärnvapenkrig håller fienden borta.

Kim Jong-un försöker krama ut så mycket han kan från mötena med Trump. Den här gången ville han att alla sanktioner mot Nordkorea skulle hävas utan att han behövde göra några större eftergifter. Det kunde Trump inte gå med på och det visste Kim.

Det var uppenbarligen ett krav som gick utanpå det man enats om på förhand.

Fortsätter gulla?

När Kim Jong-un på den första fråga han någonsin besvarat från en västerländsk journalist svarar att han är beredd att avveckla sina kärnvapen så betyder det ingenting. Vad det handlar om är under vilka villkor han är beredd att avrusta och det är villkor omvärlden inte vill acceptera.

Intressant blir att se hur Trump kommer att agera framöver. Går han tillbaka till en hårdare retorik mot Nordkorea eller fortsätter han att gulla med Kim?

Trump har allt att vinna på att försöka upprätthålla bilden av att han löst Nordkorea-frågan när han ska ställa upp för omval 2020. Men om alla ser igenom hans lögn kan det gynna honom att skruva upp tonen igen.

Fiaskot i Hanoi ökar risken för att Nordkoreas kärnvapen åter sätter skräck i världen.