Fåglar största hotet mot Discoverys rymdfärd

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2006-07-02

Nu sätts alla medel in på jakt efter gamarna

Största hotet mot kvällens uppskjutning av rymdfärjan Discovery är - fåglar.

De senaste årens misslyckade rymdfärder har gett NASA kalla fötter och timmarna inför nedräkningen jagas horder av gamar bort från Kennedy Space Center i Florida.

– Det är en betydande risk, säger John Shannon, från NASA.

Klockan 21.49 i kväll, svensk tid, är en ödets minut för det amerikanska rymdprogrammet.

Då ska, enligt planerna, rymdfärjan Discovery skjutas upp från Kennedy Space Center i Florida – ett knappt år sedan det senaste försöket och tre år efter tragedin med systerfärjan Columbia.

Vid uppskjutningen för ett år sedan lossnade en bit fogskum från farkosten. Den skadan reparerades i rymden men incidenten gjorde att andra planerade uppskjutningar tillfälligt ställdes in.

Den här gången står därför allt på spel för den amerikanska rymdstoltheten.

På största allvar

Men den här gången har man inte bara granskat skumproblemet. Man har också sett till att rampen är helt fri från fåglar. Närmare bestämt gamar.

Vid försöket för ett år sedan flög en vråkfågel in i Discoverys yttre tank direkt efter avfyrningen. Fågelns kropp föll ut av sig själv och orsakade ingen skada. Men NASA tog händelsen på största allvar och satte en ”Fågelminskningsplan” i verket, rapporterar CNN.

En gam vägar mellan två och tre kilo. Det ska jämföras med fogskummets futtiga 0,7 kilo.

Betydande risk

– Det är en allvarlig risk. Det är en betydande risk för rymdsonden, sa John Shannon, från NASA, vid en presskonferens i torsdags, uppger CNN.

Samma dag inleddes arbetet med att samla ihop och låsa in dussintals gamfåglar i närheten av avfyrningsrampen. Sedan april har man även uppmanat anställda och besökare på rymdstationen att rapportera döda djur på vägarna i området.

Timmarna före dagens uppskjutning kommer dessutom fjärrstyrda kameror att söka igenom platsen kring avfyrningsrampen. Om fåglar upptäcks kommer nedräkningen att stoppas.

Tekniskt fel

Nu kan det bli så i alla fall. Sent på lördagseftermiddagen, svensk tid, meddelade NASA att Discovery fått ett tekniskt fel som kan försena uppskjutningen, skriver TT-Reuters.

– Vi håller fortfarande på att bestämma vad för betydelse, om någon, det har för uppskjutningen, sa talesmannen Bruce Buckingham.

Fakta: Uppskjutningen

Johanna Melén

Följ ämnen i artikeln