Trumps hämnd på Theresa May

BRYSSEL. Tanken var pompa och ståt. President Donald Trumps triumftåg genom London.

Istället blev det protestvåg och smädelser.

Men den ovälkomne gästen hämnades omedelbart på sin värd.

Protesternas höjdpunkt är en sex meter hög baby i plast föreställande den amerikanske presidenten iförd blöjor och med twittrande mobiltelefon i handen. En förolämpning av en art som mycket få andra gäster skulle riskera att råka ut för. Att Londons borgmästare tillåter att jättebabyn reser sig intill parlamentet i Westminster säger en hel del.

En av Trumps brittiska allierade, den högerpopulistiske politikern Nigel Farage kallar det "den största förolämpning som en amerikansk president någonsin utsatts för".

I tillägg väntas demonstrationer på i stort sett varje plats dit Trump kommer. Det började redan igår utanför den amerikanska ambassaden.

I ett försök att undvika protesterna så gott det går flyger Trump helikopter till nästan alla mötesplatser.

Men det var inte så det var tänkt att hans besök skulle bli.

När Trump var rätt nyvald som president bjöd Theresa May in honom på ett statsbesök med hela batteriet av hästdragna vagnar och annan pompa och ståt. Sånt som Trump älskar. Han skulle få tala inför det brittiska parlamentet. May fick kritik för att hon så snabbt bjöd in Trump på en så fin visit.

Hålla tyst

Därefter har relationerna mellan de två ledarna mestadels gått åt ett håll. Utför.

Inte minst sedan Trump i ett twittermeddelande uppmanat May att hålla tyst efter att hon kritiserat att presidenten retweetat poster från en högerextrem brittisk organisation.

Nyligen vägrade han stötta May i hennes regeringskris orsakad av brexit. Istället talade han sig varm för Boris Johnson, utrikesministern som avgick och orsakade krisen och som Trump kallar sin vän.

Trump chockade May, fast hon borde vara van numera, genom att i en intervju med The Sun samma dag han landade i London försöka torpedera hennes plan för att genomföra brexit. May har efter många kriser fått med sig sin regering på att genomföra ett mjukt utträde ur EU som innebär att man är kvar i bland annat tullunionen.

Det gillar inte Trump.

I intervjun säger han att om det blir en mjuk brexit vill USA inte teckna ett eget handelavtal med Storbritannien, något som varit brexitanhängarnas stora trumfkort. Då föredrar USA att handla med EU i stället.

Örfil

En örfil som heter duga.

– Jag hade hanterat brexit väldigt annorlunda, säger Trump i The Sun. Jag sa faktiskt till May hur det borde göras men hon lyssnade inte på mig. Dealen hon vill göra med EU är väldigt långt från vad folket röstade för.

Detta sagt av en amerikansk president som gör sitt första besök i Storbritannien. Två länder vars ledare brukar berömma sig om att han en alldeles särskild relation. Fast då i positiv bemärkelse.

När Trump gav intervjun var han mycket medveten om att den skulle publiceras i samband med hans besök i den brittiska huvudstaden. Precis som hans attack mot Tyskland Angela Merkel på Natotoppmötet för några dagar sedan var den noga kalkylerad.

Trump klagar också i The Sun på att alla demonstrationer gör att han känner sig ovälkommen och inte vill tillbringa mer tid i London än nödvändigt.

Sista ordet

Det har förekommit tidigare att amerikanska presidenter inte varit särskilt populära bland den brittiska allmänheten. George W Bush möttes av omfattande protester när han besökte Storbritannien i samband med Irakkriget. Men då var det inte Bush personligen som var den främsta måltavlan utan kriget som han lockade dåvarande brittiske premiärministern Tony Blair att gå med i.

I Trumps fall är det inga särskilda beslut han fattat som ligger bakom fientligheten utan mer hans uppträdande och stil som president. Han representerar en form av amerikansk vulgaritet som britterna ogillar. Dessutom har han med sin högerpopulistiska politik dragit på sig de liberala medborgarnas vrede.

Men som vanligt verkar det som USA:s president får sista ordet.

ANNONS