Falsk superantenn marknadsförs på Facebook

Uppdaterad 2019-08-09 | Publicerad 2018-07-19

Antennen påstås kunna plocka upp tv-signaler från luften och ge dig 100-tals tv-kanaler helt gratis.

Den makalösa antennen marknadsförs just nu på sociala medier.

– Det här är rent skitsnack, säger it-säkerhetsexperten Karl Emil Nikka.

”Betala aldrig mer för kabeltv och abonnemang? Den här enheten låter dig titta på precis allting helt gratis” – den revolutionerande HD-antennen påstås kunna fånga upp tv-signaler från luften och marknadsförs just nu på Facebook.

Enligt annonsen har miljontals svenskar avbrutit sina abonnemang till förmån för antennen, som just nu är på rea. Klickar man in på hemsidan förklarar företaget att tekniken är framtagen av NASA-ingenjörer, med hjälp av militär teknik.

För bra för att vara sant

”Det som låter för bra för att vara sant är verklighet”, står det på sidan. Ett påstående som Konsumentverket inte håller med om.

– Det man kan säga är att, om erbjudandet låter för bra för att vara sant, så är det säkert inte sant. Här ringer även flera varningsklockor, säger Hans Lundin, presschef på Konsumentverket.

Enligt honom har verket fått in ett fåtal frågor om företaget, som tidigare marknadsfört samma produkt som nu heter TV-Fix, under namnet TV-Fox.

Sågas av experten

Karl Emil Nikka har arbetat över ett decennium med it-säkerhet, och har tidigare avslöjat TV-Fox som en ren och skär bluff. Han ser direkt att företaget gjort om o:et i TV-Fox till ett i med hjälp av ett bildbehandlingsprogram.

– Det här är rent skitsnack, jag har sågat det här längs fotknölarna flera gånger – både webbsidan och utifrån de tekniska påståendena som de hävdar att de kan leverera, säger it-säkerhetskonsulten Karl Emil Nikka.

Längst ner på hemsidan finns ett antal idel positiva Facebook-kommentarer, som kan lura även den med en skeptisk inställning. Men faktum är att exakt samma kommentarer fanns på sidan som marknadsförde TV-Fox.

De falska kommentarerna har ingen koppling till Facebook alls och samma bilder används till olika namn.

Det står även att man kan få apparaten 35 procent billigare, men att erbjudandet går ut i dag.

– Kollar vi i källkoden så är det inte ett fast datum, utan sidan genererar automatiskt dagens datum, oavsett när du är inne. Rabatt löper ut den dagen som du är inne och kollar på det här, säger Karl Emil Nikka.

Helt vanlig tv-antenn

Hemligheten bakom produkten påstås vara en lag som tvingar tv-leverantörer att sända ut en extra svag tv-signal gratis, som ingen annan antenn hittills lyckats fånga upp. Någon sådan lag finns dock inte.

Men vad är det då man eventuellt får, om man skulle gå på bluffen? Jo, en helt vanlig tv-antenn.

– Du kan få in SVT, 4:an och 6:an med den här antennen, men de ligger gratis för alla som har en vanlig inomhusantenn. Men de sänds inte i ultra-hd, så det påståendet stämmer inte heller, säger Karl Emil Nikka.