Trump vill ha enighet – men på sina villkor

TT

Publicerad 2019-02-06

President Donald Trump manar USA:s politiker att samarbeta och välja "storhet" – men det är tydligt att det ska ske på hans villkor. I sitt tal till nationen argumenterade han stridslystet för en gränsmur mot Mexiko samt aviserade ett möte med Nordkoreas diktator i februari.

– Miljoner tittar på oss här i kväll och hoppas att vi ska agera, inte som två partier utan som en nation, inledde en till en början positiv Trump sitt State of the union-tal efter att ha skakat händer och tagit emot ryggdunkar under sin väg till kongressens talarstol.

För att nå framsteg behövs enligt presidenten kompromisser, inte en republikansk eller demokratisk dagordning. Han hävdade också att det inte finns plats för "löjliga partiska utredningar", sannolikt med syfte på den pågående Rysslandsutredningen samt de kongressutredningar av Trumps politik och bolag som Demokraterna utlovat.

Nedstängning igen?

Men presidenten själv verkade inte så kompromissvillig. Med hård retorik upprepade han att sitt löfte att bygga en gränsmur mot Mexiko utan att nämna den nedstängning av delar av statsapparaten som frågan orsakat. Eftersom kongressen inte kunnat enas om Trumps budgetkrav på motsvarande 50 miljarder kronor till en mur har drygt en femtedel av statsapparaten hållit stängt under rekordlånga 35 dagar.

Egentligen har statsapparaten nu bara öppnat tillfälligt, medan kongressförhandlingar om stärkt gränssäkerhet pågår. Men dessa samtal fick inte mycket uppmärksamhet av presidenten. I stället upprepade han att brottslingar och narkotika flödar över den södra gränsen och utmålade en ny migrantkaravan som ett "enormt angrepp" – uppfattningar som ifrågasatts av bedömare.

– Jag ber er i kväll att försvara vår södra gräns, sade Trump när han bad om ekonomiska medel för det omtvistade murbygget.

Splittrat intryck

Bland talets mer enande teman fanns satsningar på föräldraledighet och billigare mediciner. Men när presidenten uppmanade kongressen att lagstifta mot sena aborter var det få demokrater som applåderade. Den demokratiska talmannen Nancy Pelosi, som satt snett bakom honom, såg tvivlande ut under stora delar av talet.

Elizabeth Walentin, USA-född statsvetare och pr-konsult som tidigare har arbetat med demokratiska valkampanjer, anser att anförandet var splittrat då Trump samtidigt försökte tala till sin konservativa väljarbas och sträcka ut handen.

– Vissa delar kändes "wow, det här är en Trump som vi inte ser på Twitter, tänk om han pratade så här hela tiden, det skulle verkligen bli ett annat tonfall i Washington DC". I andra delar av samma tal var det mycket mer av det vanliga "vi mot dem", säger Walentin.

Nytt toppmöte

Frida Stranne, USA-forskare vid högskolan i Halmstad, beskriver talet som välskrivet och starkt och pekar på flera formuleringar om vikten av samarbete.

"Problemet för presidenten är ju att han ofta kombinerar detta med att kränka och underminera de motståndare som han behöver förhandla med i olika tweets vilket inte skapar någon framgång", skriver hon i ett mejl till TT.

En intressant poäng enligt Stranne var att Trump underströk att USA inte är socialistiskt och aldrig ska bli, med tydlig adress till att de kongressledamöter som kallar sig demokratiska socialister. Trump lyfte fram socialiststyrda Venezuela som ett exempel på varför USA inte ska gå i den riktningen.

Utrikespolitiskt var dock toppmötet med Nordkoreas diktator Kim Jong-Un i Vietnam den 27–28 februari den stora skrällen. Trump hyllade de upptinade relationerna med Nordkorea, trots att en FN-rapport häromdagen visade att diktaturen inte nedrustar utan snarare skyddar sina kärnvapen.

– Om jag inte hade valts till amerikansk president hade vi just nu varit inblandat i ett stort krig mot Nordkorea, hävdade USA:s president.

Följ ämnen i artikeln