”Islamiska staten skapades av USA”

Uppdaterad 2015-08-25 | Publicerad 2015-04-10

Vilda konspirationsteorier om den blodiga terrororganisationen

Är IS en bluff?

Ja, menar allt fler konspirationsteoretiker – som påstår att den islamiska terrororganisationen i själva verket skapades av USA.

Följ Aftonbladet Plus på Facebook

Precis som de flesta världsomvälvande händelser – 11 september-attackerna, Kennedy-mordet, månlandningen – har terrororganisationen ”Islamiska statens” snabba och blodiga framfart i stora delar av arabvärlden börjat kantas av diverse konspirationsteorier.

IS-postering i Anbar-provinsen i Irak, januari 2014. 
Foto: AP

IS är inte på riktigt, påstås det från vissa håll. Eller så är organisationen signerad USA, som utåt sett är Islamiska statens största fiende men som i själva verket har sett till att skapa den.

”Plötslig framgång”

– En av grunderna till att konspirationsteorier har uppstått är att man vill hitta förklaringar till den överraskande och plötsliga framgången som IS hade i fjol, säger professor Knut Vikør vid universitetet i Bergen till norska Dagbladet. 

– Det är ganska vanligt med konspirationsteorier i den regionen, och Israel och USA har i stort sett skuld oavsett vilket, lägger han till. 

Bakgrunden är den djupa misstro som stora delar av arabvärlden hyser mot USA och dess motiv. Många anser till exempel att USA startade sitt krig mot Irak 2003 för att komma åt olja – inte för att befria det irakiska folket.

En av teorierna är att USA ville ha hjälp av IS att störta Syriens president Bashir al-Assad. 
Foto: AP

En av teorierna handlar om att USA – tillsammans med sin bundsförvant Israel – länge ska ha finansierat IS med miljontals dollar och hjälpt till att utbilda deras fotsoldater för att skapa oro och instabilitet i arabvärlden. Ett annat motiv ska vara att de ville ha hjälp av IS att störta Syriens djupt impopulära president Bashar al-Assad.

”Ingen muslim skulle utföra sådana handlingar”

– CIA och Mossad (USA:s och Israels underrättelsetjänster, reds anm) står bakom IS, sa Sudans president Omar al-Bashir till Euronews i februari. Presidenten motiverade sitt anmärkningsvärda uttalande med att säga att ”det finns ingen muslim som skulle utföra såna handlingar”.

Andra går så långt som att påstå att de fruktansvärda videor som IS har släppt det senaste året – där de halshugger allt från västerländska journalister till egyptiska kopter – antingen är iscensatta av västerländska tv-team eller helt och hållet är fejk.

Sudans president Omar al-Bashir: ”CIA och Mossad står bakom IS.” 
Foto: AP

Den egyptiska tv-kanalen Mehwar TV intervjuade nyligen en egyptisk hackare vid namn Ahmed Samara, som påstod att han kommit över råmaterialet till avrättningen av 21 egyptiska kopter som halshöggs av IS i februari. Enligt Samara kunde man se ett ”filmteam med amerikanskt utseende” i samband med den brutala halshuggningen av kopterna, vilket han menar bevisar att USA medverkade till att spela in den.

”Går att fejka halshuggningar”

En annan egyptisk tv-kanal har till och med bevisat att det går att fejka halshuggningar på ett trovärdigt sätt – även om de flesta är överens om att avrättningarna av amerikanska journalister som James Foley och Steven Sotloff är för detaljrika och blodiga för att kunna ha fejkats.

Amerikansk-israeliske journalisten Steven Sotloff på väg att bli mördad av IS, september 2014.

Sociala medier som Twitter har länge arbetat för att stänga ner konton som på ett uppenbart sätt tillhör Islamiska Staten eller öppet gör pr för den. Trots detta visade en amerikansk studie från Brookings-institutet som BBC tagit del av att det idag finns minst 46 000 Twitter-konton som kontrolleras av IS. Den verkliga siffran är sannolikt ännu högre, enligt författarna till studien – något som är vatten på kvarnen för konspirationsteoretiker som menar att USA inte alls jobbar aktivt för att förstöra Islamiska Staten.

Några obestridliga bevis för att någon av de olika konspirationsteorier som har förts fram ska vara sanna har aldrig presenterats. Men stora delar av befolkningen i länder som Irak och Libanon har en djupt rotad uppfattning om vad som driver västerländska regeringar. Beirut-bon Amer Murad förklarar för brittiska BBC hur många libaneser ser på USA och dess relation med Islamiska staten:

”USA och Saudiarabien tjänar på IS”

– Många här anser att USA och Saudiarabien är en och samma sak, och att när det handlar om oljepengar så är det USA och Saudiarabien som i slutändan tjänar på hela det här IS-debaclet. Historien har visat oss att det är de som tjänar på något som ofta är de som har skapat det, säger Amer Murad.

Terrorexperten Knut Vikør på universitetet i Bergen säger dock till norska Dagbladet att det inte finns något som stödjer teorin om att USA på något sätt skulle ligga bakom eller stödja IS:

– Det är inget som tyder på att det ligger i USA:s intresse. IS uppstod i Irak av grupper som hade kämpat mot USA när de var där. Det IS gör nu är att bryta ner den stabila stat som USA försökte bygga upp. Därför är det helt otänkbart att USA skulle bidra till att främja detta, menar Vikør.

VAD: I kölvattnet av terrororganisationen ”Islamiska statens” framfart under det senaste året har det uppkommit olika konspirationsteorier.

HUR: Vissa menar att IS i själva verket skapades – antingen direkt eller indirekt – av USA. Ett påstått motiv ska vara att man vill skapa oro och oreda i delar av arabvärlden eftersom det gynnar amerikanska intressen.

VARFÖR: Misstron mot USA och dess allierade är stor i delar av arabvärlden. Trots detta menar terrorexperter som Knut Vikør vid universitetet i Bergen att det inte finns något som tyder på att USA skulle ligga bakom IS.

Jon Forsling

Följ ämnen i artikeln