Skrev sms minuter före dådet: ”Ta med fler vapen”

Publicerad 2016-07-17

Bara minuter innan han genomförde terrorattacken på strandpromenaden i Nice skickade Mohamed Lahouaiej Bouhlel flera sms, rapporterar BFMTV.

”Ta med fler vapen, ta med dem om fem till C”, skrev han till en av männen som frihetsberövats efter attentatet.

Meddelandena ledde polisen till en adress i Nice, men där ska inga vapen ha hittats, skriver Nice Matin.

Efter attacken som krävde 84 människoliv hittade polisen en mobiltelefon i den lastbil som 31-årige Mohamed Lahouaiej Bouhlel kört längs strandpromenaden i Nice.

Telefonen innehöll flera meddelanden som skickats bara några minuter före attacken. Ett av dem skickades klockan 22.27 till en av de män som frihetsberövats efter attacken, rapporterar BFMTV: ”Ta med fler vapen, ta med dem om fem till C.”

Ett annat löd: ”Det är bra. Jag har utrustningen.”

”Visste precis vad han gjorde˝

Uppgifterna kommer från BFMTV:s kriminalreporter Dominique Rizet, som har goda kontakter inom det franska rättsväsendet. Han säger att strandpromenaden var avspärrad för trafik under nationaldagsfirandet, men att Mohamed Lahouaiej Bouhlel hittade ett hål som var precis stort nog för lastbilen.

– Han visste precis vart han skulle, vad han gjorde, säger Dominique Rizet.

Dagarna före dådet fångades Mohamed Lahouaiej Bouhlel flera gånger av övervakningskameror medan han rekognoserade strandpromenaden i sin hyrda lastbil.

Ytterligare två gripna

Under söndagen frihetsberövades två personer, en man och en kvinna av polisen i Nice. De omhändertagna har kopplingar till Bouhlel, rapporterar AFP med hänvisning till en källa inom rättsväsendet. Sedan tidigare är fem personer frihetsberövade efter dådet.

Terrorgruppen IS har tagit på sig skulden för dådet. Frankrikes inrikesminister Bernard Cazeneuve har sagt att Mohamed Lahouaiej Bouhlel ”verkar ha radikaliserats väldigt snabbt”.

Följ ämnen i artikeln