Polisens starka inlägg om mobbning

Publicerad 2016-04-09

Martin Ståhl tycker att vi måste börja prata om mobbning

Polisen Martin Ståhl skrev ett starkt inlägg om mobbning på Facebook.

Berättelsen handlar om en 13-årig kille som tar livet av sig.

– Mobbning är ett stort problem som finns i det dunkla. Ingen vågar prata om det, säger han till Aftonbladet.

Martin Ståhl ville belysa mobbning. Därför skrev han en stark berättelse om en kille som heter Måns, är 13 år och blir retad i skolan och publicerade den på Facebooksidan ”Polisen Oskarshamn”.

De andra grabbarna och tjejerna hade knuffat ner honom i en vattenpöl, kallat honom för fula saker och till sist gett honom en örfil. Måns är nu 13 år och detta har pågått i ett par år nu. Måns har inte vågat säga något, ingen har heller märkt något, inte vad Måns vet.

Då kommer suddet flygande och träffar honom i huvudet och blickarna som talar om för honom att hålla tyst. Fnittret från tjejerna i klassen när de ser att Måns får ont, gör även ont i Måns själ”, börjar inlägget som har delats över 12 000 gånger.

Tar kontakt med polisen

När Måns inte har kommit hem från skolan vid åtta på kvällen tar föräldrarna kontakt med polisen.

Ett eftersök och insats om försvunnen person sätts igång. Hundförare börjar gå från skolan och genomsöka där. Fyra polisbilar börjar snurra i området för att köra ledstänger. Även en helikopter kallas till insatsen.

En patrull åker hem till Måns mamma för att samla på sig mer uppgifter om Måns. Patrullen får även titta i Måns rum. De hittar en dator som de öppnar upp. Där hittar de hot, kränkningar och bilder på när Måns blivit utsatt”.

Tragiskt slut

Historien får ett tragiskt slut.

”Patruller anländer, ambulans kommer till platsen.

Men det är för sent.

Måns är blå/grå och märket av repet runt hans hals är röd/lila.

Måns orkade inte mer, han ville bara fly!

”Måste våga prata”

Martin Ståhl jobbar som polisassistent nu, men har tidigare varit ungdomspolis. Berättelsen har Martin hittat på själv, men det finns många exempel på hur illa mobbning kan gå i verkligheten. Han skrev den för att få människor att våga prata om mobbning.

– Jag tror att vi vuxna, inte bara lärare och poliser utan alla vuxna måste lära sig att vara mer lyhörda läsa våra ungar lite bättre. både som förälder till en mobbare och föräldrar till de barn som mobbar, säger Martin Ståhl.

Läs hela berättelsen nedan.

Följ ämnen i artikeln