Trump går om Clinton i ny mätning

Publicerad 2016-09-06

Donald Trump ser ut att ha hämtat sig i väljarnas ögon. Nu har han två procentenheter mer stöd än Hillary Clinton i den senaste opinionsundersökningen från CNN.

Med nio veckor kvar till det amerikanska presidentvalet har opinionsmätningarna inte visat att någon kandidat har en tydlig fördel. Många har visat ett starkt stöd för Hillary Clinton – men nu kommer ett styrkebesked för Donald Trump.

I den senaste opinionsundersökningen från CNN och opinionsinstitutet ORC har Republikanernas kandidat 45 procents stöd och konkurrenten Clinton 43. Det de mäter är sympatier bland de väljare som väntas gå till vallokalerna.

Aftonbladet
Utrikes

Den senaste månaden har Trump bland annat ersatt de ansvariga bakom hans valkampanj och varit på ett kontroversiellt besök i Mexiko, utan att nämna den mur längs med gränsen han sagt att han ska tvinga dem att betala för.

Samtidigt har flera topprepublikaner gått ut och visat stöd för Hillary.

Yngre backar Clinton

CNN:s mätning visar också en tydlig skiljelinje mellan de amerikanska väljarna.

Kvinnor backar Clinton och män backar Trump. 73 procent av alla ogifta kvinnor backar Clinton – men bara 36 procent av de gifta.

Både gifta och ogifta män föredrar Trump, enligt mätningen.

Det finns också en åldersskillnad: De yngre väljarna väljer Hillary och de äldre Trump.

Clinton har en stor fördel bland USA:s svarta befolkning, där hon har nästan fyra gånger högre stöd än Trump. Trump har samtidigt nästan tre gånger så högt stöd bland vita amerikaner som inte har någon högre utbildning.

Johnson fortsatt bakom

Som alltid är det vilda svängar i de amerikanska opinionsmätningarna. För bara en knapp månad sedan visade CNN:s undersökning att Hillary Clinton hade åtta procentenheters försprång på Trump.

Politiksajten Fivethirtyeight, som viktar alla de stora opinionsundersökningarna, håller fortfarande Hillary Clinton som stor favorit.

I CNN-mätningen har bubblarkandidaterna Gary Johnson (Libertarianerna) och Jill Stein (Gröna partiet) sju respektive två procents stöd bland de som väntas gå till vallokalerna den 8 november.

Även om Johnson går framåt går det i CNN:s mätningar inte att tyda vilken kandidat han snor väljare av.

För att någon av de andra kandidaterna ska få vara med i de tv-sända debatterna måste de ha 15 procent – och den första är om tre veckor.

Sannolikhet just nu att bli president:

Clinton: 71,4%   Trump: 28,6%

Hur kan det skilja så mycket fast opinionen är jämn? Klicka här för förklaring.

Källa: FiveThirtyEight 8 nov (baserat på prognos i alla stater).

Sammanställning: Johan Furusjö