Åklagaren lägger ner utredningen mot Assange

Wikileaksgrundaren: ”Jag kommer inte att förlåta”

Publicerad 2017-05-19

Wikileaksgrundaren Julian Assange häktades 2010 i sin frånvaro av Stockholms tingsrätt, misstänkt för våldtäkt.

På fredagen beslöt åklagare att lägga ned förundersökningen i fallet Assange. Trots det verkar Wikileaksgrundaren inte helt nöjd.

– Jag kommer varken glömma eller förlåta, säger Julian Assange till AFP.

Efter Assanges besök i Sverige 2010 anmälde två svenska kvinnor honom för våldtäkt, olaga hot, ofredande och sexuellt ofredande.

Sen dess har Assange varit inblandad i komplicerade rättsprocesser i både Sverige och Storbritannien.

Svenska åklagare har vid upprepade tillfällen försökt få honom utlämnad till Sverige, utan resultat.

Förundersökningen läggs ned

På fredagen beslutade överåklagare Marianne Ny att lägga ned förundersökningen om misstänkt våldtäkt.

Inte för att Assange skulle ha befunnits vara oskyldig – utan för att utredningen inte går att föra framåt när han håller sig undan.

– Jag har beslutat att häva häktningsordern mot Julian Assange. Jag har dragit tillbaka den internationella utlämningsordern att han ska utlämnas till Sverige. Och jag har valt att lägga ned förundersökningen, säger överåklagare Marianne Ny under en presskonferens.

Hon säger att anledningen till dagens beslut bland annat är att hennes bedömning är att överlämningen inte kan genomföras under en överskådlig tid.

– Jag vill inte lägga skuld någonstans, men huvudanledningen är att Julian Assange har hållit sig undan, säger Marianne Ny.

Sverige har vid upprepade tillfällen ansökt om att få förhöra Wikileaksgrundaren på Ecuadors ambassad i London där Assange har haft politisk asyl.

”Jag kommer inte att förlåta Sverige”

I november 2016 kunde Wikileaksgrundaren till slut förhöras. Dock var det åklagare från Ecuador som ställde frågorna. De svenska åklagarna fick endast närvara vid förhöret som var belagt med sekretess.

– Svenska åklagare och poliser var närvarande men vi hade ingen möjlighet att ha en aktiv roll i förhöret. Julian Assange måste få delgivning om brottet i Sverige för att kunna utlämnas, men det har inte funnits möjlighet till det, säger Marianne Ny.

Hon säger också att Julian Assange skulle komma till Sverige innan tiden för preskribering löper ut, kan förundersökningen återupptas.

Julian Assanges advokat Juan Branco säger till The Telegraph att Wikileaksgrundaren efter fredagens beslut planerar att söka asyl i Frankrike. Och trots dagens för honom positiva besked, verkar Julian Assange inte helt nöjd.

– Jag har suttit fängslad i sju år medan mina barn har vuxit upp och mitt namn har förtalats. Jag kommer varken glömma eller förlåta, skriver Assange på Twitter.

”Han borde ha svarat inför svensk domstol”

Claes Borgström var målsägandebiträde för en av kvinnorna som har anmält Julian Assange för brott i Sverige. Dock har dessa brott preskriberats. Borgström tycker att fredagens beslut är beklagligt.

– Julian Assange har begått ett övergrepp mot de här kvinnorna och han borde ha svarat inför svensk domstol. Han har ju hela tiden varit på sannolika skäl misstänkt för brotten. Istället har han levt ett slutet liv och det är ett beslut som han själv har tagit. Eftersom att det inte blir någon rättegång, har han ingen möjlighet att bli rentvådd, säger Claes Borgström.

Julian Assange kommer att gripas om han lämnar Ecuadors ambassad i London, uppger den brittiska polisen, eftersom han misstänks brutit mot brittiska borgensregler, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Stor mediabevakning i London

Aftonbladets reporter i London, Petter Larsson rapporterar:

Direkt efter att beslutet kommit från Stockholm skyndade Londonbaserade journalister från hela världen till ambassaden ett stenkast från lyxvaruhuset Harrod’s. Vid 12-tiden svensk tid stod ett 20-tal fotografer utanför tegelbyggnaden och försökte hitta vinklar att komma innanför de grå gardinerna på. Turister på shoppingrunda, förbipasserande Londonbor och alla journalister frågar varandra samma sak; när kommer han ut?

Ett 40-tal tv-kameror står uppradade på trottoarerna kring ambassaden. 

– Det är många fler än vad som brukar vara på Downing Street, säger en journalist.

En helikopter svävar då och då i luften ovanför det stora uppbådet. Poliserna är inte kallade för att gripa Assange, men skulle han komma ut genom dörren så förväntas han gripas.

Den brittiske juridikexperten Joshua Rozenberg är på plats utanför ambassaden. Kommer Assange ut nu kan han vänta sig ytterligare ett år i ett litet rum, menar Rozenberg. 

– Döms han i de högre domstolarna kan han räkna med uppemot 12 månaders fängelse och döms han i någon annan domstol blir det max sex månader, säger den brittiske experten.

– Men jag tror att det kommer bli någon av de högre domstolarna eftersom han varit här i fem år och jag tror inte att han kommer att få gå mot borgen denna gång.

Rozenberg säger att rättsprocessen för borgensbrott tar mellan några veckor och en månad.

Glad på Twitter

Kontot @JulianAssange på Twitter tweetade efter beskedet ut en bild på en glad Julian Assange. Kontot är inte verifierat av Twitter att det tillhör den riktiga Assange, men har tidigare retweetats av Assanges egen organisation Wikileaks.