”Att könsstympa en flicka är som att hugga ner ett träd”

Barnmorskan har skurit i över tusen flickor – nu ångrar hon sig

Publicerad 2019-12-01

OLGULULUI, KENYA. Massajernas traditionella barnmorskor hjälper barn till världen – men många av dem håller också i kniven när unga flickor könsstympas.

Barnmorskan Naomi Kupere, 65, har skurit i över tusen flickor.

Nu ångrar hon sig.

Visst var Naomi Kupere medveten om den extrema smärta som könsstympning innebär. Hon hade ju själv i sin ungdom fått sitt underliv urgröpt med en slags vässad järnsked. Men att könsstympning kan leda till svåra infektioner, infertilitet, posttraumatisk stress och i värsta fall döden var inget hon kände till. Liksom de flesta andra kvinnor i byn Noonchokuti i södra Kenya trodde hon tidigare att de många utdragna förlossningarna och komplikationerna efteråt var det normala. Inte förrän representanter från kyrkan för några år sedan började komma på besök och ge en annan bild anade hon att hon gjort ett misstag. Men insikten kom motvilligt.

– När de bad mig att sluta ville jag först inte lyssna. Jag trodde att de var avundsjuka på min affärsverksamhet, säger hon.


Fakta: Aftonbladet i Kenya

  • Reporter Anna-Cajsa Torkelsson besökte distriktet Olgulului i Kenya där projektet mot könsstympning pågår. Sverige verkar mot könsstympning i Kenya bland annat via Sida och PMU (Pingstmissionens utvecklingssamarbete).
  • Enligt PMU könsstympades 98 procent av flickorna i Olgulului när projektet startade. Sedan dess har fler än 200 kvinnor i distriktet valt bort könsstympning och hundratals kvinnor och män har ändrat åsikt om könsstympning.

”Förstör familjer”

För Naomi Kupere var könsstympningarna en viktig inkomstkälla, särskilt efter att proceduren förbjöds 2011. Då steg priset på en könsstympning från motsvarande ungefär 100 kronor till 400 kronor. I dag känns det som om det vilar en förbannelse över pengarna hon tjänade på sitt rakblad, säger hon. 

– Beslutet att ge upp könsstympningarna känns bra. Särskilt när jag har fått höra att kvinnor som inte är stympade kan tycka om att ha sex, och att de ibland till och med vill mer än männen. Könsstympning förstör familjer och äktenskap.

Visar kniven

I en annan by en skumpig bilfärd bort har barnmorskan Linti ene Sampue kommit fram till samma slutsats. Hon tar fram den lilla fickkniv och det rakblad som hon tidigare hanterade med stolthet och tittar upp med allvar i blicken.

– Att könsstympa en flicka är som att hugga ner ett träd, bara för att efteråt inse att det var trädet som gav dig skugga.

Följ ämnen i artikeln