Ännu en femstjärna hoppar av i Italien

TT-Reuters

Uppdaterad 2020-01-22 | Publicerad 2020-01-16

Femstjärnerörelsens ledare Luigi Di Maio (mitten) har haft en turbulent tid i regeringsställning. Partiet har drabbats av en lång rad avhopp på kort tid. Arkivbild från den 30 augusti 2019.

Italienska Femstjärnerörelsen (M5S) drabbas av ännu ett avhopp i parlamentet på kort tid.

Massflykten äventyrar regeringens möjligheter att bilda majoritet och ser ut att fortsätta.

Luigi Di Marzio är den femte senatorn som lämnar partiet bara den senaste dryga månaden och den åttonde parlamentarikern sedan regeringen tillträdde.

Han sällar sig till en växande grupp partilösa i det italienska parlamentets övre kammare. Han anklagar M5S – som under lång tid profilerat sig som ett anti-etablissemangsparti – för att låta partipiskan vina.

– De är inte intresserade av något annat än att få dig att trycka på knappar, säger Di Marzio.

Innan avhoppet hade senatorn skrivit under ett förslag om att tvinga fram en folkomröstning om ett av partiets profilfrågor, som handlar om att kraftigt dra ned på det relativt höga antalet parlamentariker.

Bytte regeringskollegor

Koalitionsregeringen har därmed 159 av senatens 321 mandat, men har fortsatt möjlighet att få majoritet för sina beslut med stöd från vissa småpartier och oberoende senatorer som vill undvika en ny regeringskris och risken för nyval.

M5S bildade tidigare regering med ytterhögerpartiet Lega, men dess ledare Matteo Salvini orsakade i somras en regeringskris och sökte ett nyval för att utnyttja en rejäl klättring i opinionsmätningarna.

Femstjärnorna vände sig då vänsterut, till socialdemokratiska PD, och bildade en regering som också innefattar vänstergruppen Fria och jämlika samt mittenpartiet Levande Italien. Premiärminister är alltjämt den partilöse professorn Giuseppe Conte.

M5S använder sig internt av ett slags direktdemokrati där partimedlemmarna får vara med och fatta nästan alla beslut via en digital plattform. När de röstade om regeringssamarbetet med PD i höstas röstade nästan 80 procent för.

Stort opinionstapp

Flera av ledamöterna som har lämnat M5S har i stället anslutit sig till Lega.

Och det kan bli fler avhopp: En M5S-senator är just nu föremål för en disciplinär utredning och kan uteslutas, till följd av att denne inte följt partiets interna krav om att donera en del av lönen till social verksamhet.

I valet 2018 blev Femstjärnerörelsen det klart största partiet med 33 procent av väljarstödet, men det har tappat stort i regeringsställning och har i dag knappt hälften så mycket stöd enligt mätningarna.