Ansträngt jubel för 70-årigt Nato

Wiktor Nummelin/TT

Publicerad 2019-04-04

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg. Arkivbild.

Samarbetet ska firas när Nato håller 70-årsfest i Washington.

Mellan raderna är ändå militäralliansen klart pressad av hur mötesvärden USA allt mer högljutt ifrågasätter de andra ländernas insatser – inte minst ekonomiskt.

Följ ämnen
Nato

Den 4 april 1949 samlades tolv länder för att skriva under Nordatlantiska fördraget i Washington. Sedan dess har ytterligare 17 stater anslutit sig – en 18:e är på väg – och med åren har fördragsländerna utvecklats till världens mäktigaste militärallians.

Nato mår väldigt bra egentligen. Det råder visserligen en ganska vansklig situation för världen, men Nato som organisation har visat sig kunna hantera utmaningarna på ett sätt som jag tror att alla Nato-medlemmar är imponerade av, hävdar generalsekreterare Jens Stoltenberg när TT och Ekot träffar honom för en intervju inför jubiléet.

Olika meningar

Ändå finns det mycket som tär på relationerna. USA:s president Donald Trump har högljutt kritiserat övriga Natoländers försvarsbudgetar, som enligt honom är alldeles för låga.

Turkiet och dess president Recep Tayyip Erdogan är stadigt i luven på flera av de övriga medlemmarna och länder som Ungern och Polen har vitt skilda åsikter om förhållandet till Ryssland.

– Det finns olika meningar och olika ståndpunkter i många frågor bland Nato-medlemmarna. Det handlar om synen på klimatfrågorna, handeln, kärnavtalet med Iran. Men det som har varit Natos styrka är att trots oenighet så har alltid Nato samlats kring grundfrågan: att skydda och försvara varandra, säger Stoltenberg.

Han drar sig inte för att kalla Nato "världens mest lyckade och längstlevande militärallians".

– Hela Nato bygger på idén om alla för en och en för alla. Ett angrepp på en medlem utlöser försvar från hela alliansen. Poängen med det är inte att provocera fram en konflikt utan att trygga freden. Så länge alla vet att Nato står samlat så är det ingen som vill angripa, hävdar Stoltenberg.

Försiktig om Trump

Nato domineras fortfarande stort av USA. Jens Stoltenberg vet väl hur mycket som hänger på välviljan från den som sitter som president i Vita huset. Därför påpekar han hellre likheterna än skillnaderna när det gäller de två presidenter han jobbat med under sin som generalsekreterare sedan 2014.

– Både president Obama och president Trump har gett uttryck för att det behövs en mer rättvis bördefördelning i Nato, att de europeiska medlemsländerna och Kanada måste bära mer av de gemensamma kostnaderna för ett försvar. Därför togs ju beslutet om att öka till två procent under Obama och så har det fått väldigt stark uppbackning från president Trump, säger Stoltenberg om alliansens målsättning om att lägga motsvarande två procent av BNP på försvaret – något som just nu bara sju av medlemsländerna uppfyller.

Nej till Brasilien?

Mellan raderna kan man samtidigt lätt upptäcka en viss obekvämhet med några av Trumps åsikter, om exempelvis internationellt samarbete.

– Jag tror väldigt mycket på multinationella organisationer, särskilt i en orolig tid som nu. Det är vårt ansvar att trygga att åtminstone Nato förblir en stark multilateral organisation i en orolig tid, säger Stoltenberg.

Att Trump nyligen tyckte att Brasilien borde kunna vara med i samarbetet leder inte heller till något automatiskt hurra från Natobasen.

– Natos fördrag begränsar medlemskapet till europeiska länder, Kanada och USA. Det vi kan ha i Latinamerika är partner. Och naturligtvis kan Brasilien bli en partner och samarbeta på det sättet, säger Stoltenberg diplomatiskt i Bryssel.

Rättad: I en tidigare version hade grafiken en missvisande rubrik.

Följ ämnen i artikeln