Fem nya coronafall i Sverige – totalt sju

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Jonas Grönvik/TT
Britta Björkholm (Folkhälsomyndigheten), Per Follin (smittskyddsläkare) och Elda Sparrelid (läkare) vid en pressträff i Solna efter beskedet om att ytterligare fem personer i Sverige smittats av det nya coronaviruset.

Ytterligare fem personer i Sverige är smittade av det nya coronaviruset. Därmed har sammanlagt sju personer drabbats.

Men Folkhälsomyndigheten står fast vid sin tidigare bedömning att risken för allmän smittspridning i samhället är låg.

Tre personer i Västra Götaland, en person i Region Uppsala och en person i Region Stockholm har konstaterats vara smittade.

I Uppsala handlar det om en kvinna som exponerats för viruset när hon vistades i Tyskland, och som själv hävdar att hon smittats av en person från Italien.

– Hon började få symptom först när hon var i Sverige, så det finns ingen anledning att tro att hon smittade andra på flyget hem, säger Johan Nöjd, smittskyddsläkare i Region Uppsala, till TT.

Kvinnan ska enligt omständigheterna må bra. På frågan om hur många fall regionen kan hantera svarar Nöjd att det beror på.

– Vi har inte jättetolerans för flera fall med mycket allvarligt sjuka personer, men handlar det om symptom som liknar vanlig influensa och förkylning är det lättare att hantera. Märker vi att smittan sprids på ett sådant sätt att många insjuknar får det hanteras på ett annat sätt, kanske att lindrigt sjuka uppmanas att stanna hemma och inte belasta vården, eller att vårdcentralerna får en större roll, säger han.

Upptäckta via smittspårning

Av de tre personerna i Västra Götaland har två haft nära kontakt med den person som tidigare påvisats vara smittad. De har upptäckts via aktiv smittspårning. Den tredje har nyligen kommit hem från norra Italien.

Samtliga är i 30-årsåldern och har omhändertagits enligt gällande rutiner.

– Vi bedömer att vi har kontroll över situationen, men vi kommer att behöva kontakta väldigt många personer nu, säger Leif Dotevall, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen, till Göteborgs-Posten.

Kom från Iran

Det första fallet i Stockholmstrakten rör en medelålders kvinna som för en vecka sedan kom hem från en resa i Iran.

– Hon var frisk vid hemkomsten men insjuknade för tre dagar sedan, säger smittskyddsläkare Per Follin vid en presskonferens.

I samtliga fem fall kommer regionerna att kartlägga vilka personer de insjuknade haft nära kontakt med. I fallet i Region Stockholm handlar det om ett fåtal personer, enligt Per Follin.

De personer som haft nära kontakt med de insjuknade kommer att ha telefonkontakt med vården varje dag i två veckor, och om de uppvisar symptom så blir de provtagna. Vissa av personerna som har bedömts vara högriskkontakter avråds även från att gå till jobbet och uppmanas stanna hemma.

Risken ändå låg

Trots de nya fallen står Folkhälsomyndigheten fast vid sin tidigare bedömning, att risken för allmän smittspridning i samhället är låg.

– Den risken är låg, men risken för enstaka fall är fortsatt hög. Vi ändrar inte vår bedömning riktigt än, säger avdelningschef Britta Björkholm vid en pressträff.

Myndighetens rekommendation till personer som nyligen rest i Kina, Sydkorea, Iran och norra Italien är att hålla sig hemma och kontakta vården via telefon om man känner sig sjuk. Men det är inte aktuellt att börja kontrollera alla som anländer till Sverige från länder där coronaviruset härjar.

– Det är en åtgärd som inte är speciellt effektiv. Man kan resa på många sätt, direktflyg och annat, så vi ser det som ett väldigt trubbigt verktyg i nuläget, säger Britta Björkholm.

PODD Hur stor är risken att coronaviruset utvecklas till en pandemi?

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi med professor Björn Olsen om vilka konsekvenser det kan få om coronaviruset utvecklas till en pandemi.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Göteborg