Fråga barnpsykologen om corona

Publicerad 2020-03-05

Är ditt barn oroligt för coronaviruset? Hur pratar man med unga om smittspridningen? Ställ dina frågor till barnpsykolog Jenny Klefbom. Hon svarar på frågor i Aftonbladet TV klockan 15.30

  • Elina Haimi
    5 mars 2020

    Barnpsykologen: Den stora majoriteten av alla barn är inte speciellt oroliga, vare sig för det här eller för andra saker som händer i världen, som oroar vuxna. Faktum är att jag inte heller tror att den stora majoriteten vuxna ägnar jättemycket tid att tänka på det här. Men det är bra att det pratas om det i media för vi behöver veta hur vi ska skydda oss. Men gå inte runt och tänk att "mitt barn oroar sig". De flesta gör inte det. De är fullt upptagna med att leva! 

  • 5 mars 2020

     

    Tycker det så svårt att svara på min nio-årings frågor. Hon har så många tankar och så orolig. Inte för sig själv mer för närstående som är äldre och i vissa fall nedsatta. Hur ska man tänka? Hon läser och ser nyheter och jag försöker svara sanningsenligt men lugnande. Är själv sjuksköterska och är inte så orolig

    Hanna

    Barnpsykologen: Det låter som en fin nioåring som bryr sig om andra, men det klart att det ställer till problem om man går runt och oroar sig. Det man kan trygga henne med är att alla hennes anhöriga följer de riktlinjer som finns från myndigheterna. Det som kan bli farligt med barn som oroar sig är om man säger att "inget kommer hända". Det är ju inte riktigt sant. Det finns ju en liten risk för oss alla. Nioåringar är för smarta för att gå på det och då misstänker de att vuxna ljuger istället. Det är bättre att prata om faktiska risker. 

    Elina Haimi
  • 5 mars 2020

     

    Hej hur mycket bör man berätta för sin 8-åring om smittan utan att skrämma henne? Det är svårt veta vad som är lagom då det pratas och visas om utbrottet överallt.

    Cattis

    Barnpsykologen: Det går en ganska skarp gräns mellan förskolebarn och skolbarn. Skolbarn läser själva, medan förskolebarn får information från andra vuxna och förskolepersonal. Vad vill barnet veta? Man ska svara såklart, men inte fortsätta med en trettio minuters föreläsning. Var lyhörd, men fundera på när behovet är mättat. Pracka inte på barn information. 

    Elina Haimi
  • 5 mars 2020

    Mitt 4-åriga barn har hört om coronaviruset från sina fröknar på förskolan. Hur ska jag som förälder svara på eventuella frågor som barnet kan ha?

    Elle

    Barnpsykologen: Det kan vara en bra idé att prata med fröknarna och det är bra om förskolan går ut med ett informationsbrev till föräldrarna. Det är viktigt att inte säga till barnet att "det där stämmer inte". För små barn är det viktigt att känna att vuxenvärlden har en slags samsyn på saker och ting. Man måste naturligtvis inte tycka lika om allt, men man kan inte komma med helt olika information i en sån här allvarlig fråga. 

     

    Sven Minell
  • 5 mars 2020

    Hej!Jag arbetar på en Fritidsklubb i Stockholm och ungdomarna är oroliga för Corona Viruset. Hur pratar man med dom på bästa sätt?Vi har en frågelåda som eleverna lämnar sina frågor i. Tänkte också visa ett kort film klipp om den senaste informationen och uppkomsten och dylikt.

    Sophia