Delar av Stenabesättning släppt

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Morteza Akhoondi/AP/TT
Det svenskägda, brittiskflaggade fartyget Stena Impero fotograferat från luften vid beslagtagandet i Hormuzsundet. Arkivbild.

Iran har frigivit sju besättningsmedlemmar från den beslagtagna oljetankern Stena Impero. Sexton personer är fortfarande kvar på det svenskägda fartyget.

Frisläppandet bekräftas för TT av utrikesdepartementet och fartygets ägare. Uppgiften kommer ursprungligen från den svenska ambassaden i Teheran.

Det brittiskflaggade fartyget ägs av svenska rederiet Stena Bulk.

"Vi har på hög politisk nivå haft så gott som daglig kontakt med Iran i ärendet. Det var också en viktig punkt på dagordningen när jag träffade utrikesminister Zarif i Stockholm. Även om fartyget är brittiskt flaggat har vi gjort allt vi har kunnat för att bistå", säger utrikesminister Margot Wallström i en skriftlig kommentar till TT.

Iranska revolutionsgardet beslagtog Stena Impero den 19 juli, ett agerande som allmänt ses som en hämnd för att en iransk oljetanker beslagtagits av brittiska styrkor vid Gibraltar några veckor tidigare.

"Jag ser nu fram emot att hela fartyget med övrig besättning släpps. Det är förstås mycket glädjande för besättningen och deras anhöriga", säger Margot Wallström i sitt uttalande.

Besättningsmännen flygs till Teheran för vidare transport till sina respektive hemländer. Ingen i besättningen är svensk.

Rederiets vd Erik Hånell gläds åt nyheten och uppger för TT att man nu förbereder mottagandet av personalen, som lämnar Iran omedelbart.

"Vi jobbar samtidigt vidare med att få resten av besättningen frisläppt och även så fartyget", skriver Hånell i ett meddelande.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Stena Bulk

Iran