Insjuknade plötsligt på fjället – räddades med hjälp av app

Lokaliserades med meterprecision: ”Den borde alla ha”

Publicerad 2019-08-31

En kvinna insjuknade på det jämtländska fjället och kunde hämtas med helikopter kort därefter. Sällskapet kunde lokaliseras med meterprecision tack vare SOS Alarms nya app – bara en dag efter lansering.

– Det var helt fantastiskt. Den här appen ska alla ha, säger kvinnan.

Ett sällskap om fyra personer var ute på fjället Penningkejsen i Jämtland för att plocka svamp på tisdagen. När en kvinna i gruppen plötsligt blev sjuk bestämde de sig för att vila. Planen var att vända hemåt så fort hon tillfrisknat, men det såg ut att dröja.

– Jag blev väldigt, väldigt sjuk. Jag var helt orkeslös, svettades ymnigt, kräktes och hade ont i huvudet. Jag tog mig inte därifrån, säger kvinnan till Aftonbladet.

En undersköterska i sällskapet ringde sjukvårdsupplysningen som i sin tur bedömde att det var läge att kalla på hjälp. Den sjuka kvinnan bad då om att få larma SOS via deras nya app som hon installerat när den lanserades dagen innan. Det visade sig underlätta oerhört för larmcentralen som med hjälp av telefonens gps kunde lokalisera kvinnan med meterprecision.

– Jag flögs till Östersunds sjukhus. Det var helt fantastiskt. Den här appen ska alla ha. Precis alla människor, säger hon.

Hur mår du nu?

– Jodå, jag repar mig fortfarande. Men jag är hemma nu.

Kan vara första räddningen med app

Den nya appen från SOS Alarm lanserades på måndagen och via den kan de skicka ut viktiga meddelanden. Men den stora nyheten är just möjligheten att kunna lokalisera den nödställda.

Knappt en vecka hann gå innan den funktionen visade sig vara väldigt viktig.

– Samtalet kom in från Jämtlandsfjällen och några sekunder senare fick vi en exakt träff på var telefonen befann sig. När ambulanshelikoptern väl landade så ringde vi och pratade med besättningen som berättade att de landade exakt där positionen var satt, säger Sandra Öhnstedt, platschef på SOS Alarm i Östersund.

Svår terräng

I fjällmiljö kan det vara svårt att beskriva var man befinner sig. Det finns ingen adress att förhålla sig till och det mesta man ser är träd och fjälltoppar.

– Även samtalstiden förkortas med gps-funktionen. Då kan man få hjälp mycket snabbare, säger Sandra Öhnstedt.

Är det här den första räddningsaktionen med hjälp av appen?

– Det vet jag inte säkert. Men jag tror att det var första fallet där det var lite svårare terräng. Det här var på fjället, det är bland det svåraste. Annars kan vi vara en kilometer fel och får leta efter personen.

Nu hoppas både SOS Alarm och kvinnan som fördes till sjukhuset att alla installerar appen.

– Den kommer kunna rädda åtskilliga liv, säger kvinnan.