Extrainsatt möte om Erik Bengtzboes framtid

M-toppen plockade ut 158 000 kr i ersättningar

Publicerad 2019-04-23

Den moderata riksdagsledamoten Erik Bengtzboe har petats från tunga uppdrag efter Aftonbladets granskning av hans boende.

Erik Bengtzboe är ordförande för Moderaterna i Sörmland – imorgon hålls ett möte om hans framtid, rapporterar SVT Nyheter.

– Det är en intern process som vi har startat upp därför att det finns behov att varje lokal förening får diskutera hur man tänker inför stämman, säger Lotta Finstorp, ordförande i valberedningen i Sörmland, till SVT.

M-toppen Erik Bengtzboe har plockat ut över 158 000 kronor i olika ersättningar genom att uppge att hans permanenta boende är i Nyköping, där han sedan 2013 varit skriven hos sin mamma.

Hans bostadsrätt i södra Stockholm – där hans fru och barn är skrivna – klassar han som sin övernattningslägenhet.

Åklagare granskar

Efter att ha konfronterats av Aftonbladet i slutet av mars uppgav Bengtzboe att det var ett ”misstag” att han var skriven i sin mammas villa - och ändrade snabbt sin folkbokföring till sin mammas fritidshus utanför Nyköping.

Aftonbladet kunde dock visa dokument som talade emot att sommarstugan används som permanent boende.

Vice överåklagare Bengt Åsbäck vid Särskilda åklagarkammaren har inlett en så kallad förutredning för att granska folkbokföringsupplägget - och Bengtzboe har petats från flera tunga uppdrag.

”Finns behov”

Nu ska valberedningen för Moderaterna i Sörmland hålla ett extrainsatt möte på onsdagen, där det ska bestämmas om Erik Bengtzboe kan fortsätta som ordförande för Moderaterna i Sörmland, rapporterar SVT Nyheter.

– Det är en intern process som vi har startat upp därför att det finns behov att varje lokal förening får diskutera hur man tänker inför stämman, säger Lotta Finstorp, ordförande i valberedningen i Sörmland, till SVT.

Valberedningen har tidigare beslutat att föreslå Bengtzboe som ordförande för Moderaterna i Sörmland.

Aftonbladet söker Bengtzboe för en kommentar.

LÄS FLER ARTIKLAR I GRANSKNINGEN

L-topp hyr makens bostadsrätt – får 412 000 kr under mandatperioden
Efter Aftonbladets granskning – flera poliser utreder riksdagsfusket
Fyra riksdagsledamöter har avgått – en har tagit timeout
SD-toppen åkte på djurfest – bokförde det som ”tjänsteresa”
KD-toppen åkte till bröllop – tog betalt för tjänsteresa
Hela granskningen ”Maktens kvitton – så tipsar du reportrarna