Tunga kritiken mot SL-kaoset: ”Inte rimligt”

Resenär: Värre än i en bar

Uppdaterad 2020-07-14 | Publicerad 2020-03-25

Socialministern och Folkhälsomyndigheten kritiserade på tisdagen SL för trängselkaoset på bussarna.

Men även under onsdagen körde fullsatta bussar i Stockholms län.

– Det är värre trängsel än i en bar som de förbjöd i går, säger en resenär till SvD.

Det har varit mer trångt än vanligt på Stockholmsbussarna, i tider då det är viktigare än någonsin att människor håller avstånd till varandra.

SL har reducerat turerna för bussar och lokalbanor till lördagens tidtabell, med vissa förstärkningar, och hänvisar till personalbrist.

Till följd har det varit trängselkaos på flera linjer.

Under tisdagen var 20–25 linjer i Stockholm hårt ansatta och man meddelade då att ytterligare förstärkningar skulle sättas in under onsdagen.

– Vi försöker förstärka upp i den mån det går och vi prioriterar sjukhusen extra, säger Aleksander Krajisnik, presskommunikatör på SL.

Men trots beskedet kom rapporter om överfulla bussar även på onsdagsmorgonen.

– Det är värre trängsel än i en bar som de förbjöd i går, säger en resenär till SvD.

Mattias Wadsten, pressinformatör på operatören Keolis som trafikerar Nacka och Värmdö, säger till tidningen att man inte delar bilden av onsdagens trafiksituation.

– Det är inte vår bild att läget fortfarande skulle vara så illa. Vi justerar hela tiden för att undvika fullastade bussar. I dag har vi hittills bara fått rapporter om någon enstaka fullastad buss från Nacka jämfört med tiotalet under tisdagen, säger han.

”Måste lösa detta”

Statsepidemiolog Anders Tegnell kommenterade under måndagen bussträngseln, och menade att åtgärden sände motstridiga signaler.

Även Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson kritiserade SL:s agerande under tisdagens pressträff.

– Det är givetvis så att lokaltrafiken, både i Stockholm och på andra ställen, måste lösa de här frågorna. Det är inte rimligt att man har stor trängsel i lokaltrafiken när så få människor är ute och rör sig. Jag kan inte se att det ska vara ett problem att lösa, sa han på den extrainsatt presskonferensen om förbudet mot barservering.

Även socialminister Lena Hallengren kommenterade trängseln i SL:s lokaltrafik.

– Stockholmsregionen måste svara på frågan hur man hanterar lokaltrafiken. För det är klart att viruset inte känner en gräns oavsett i vilket sammanhang en trängsel uppstår.

Om regionen inte agerar, kan det då komma restriktioner för lokaltrafiken också?

– Det är det regionala smittskyddet som är ansvarigt. Jag utgår från att man ser den situation som har uppstått och att man tar tag i problemet, säger Hallengren till Aftonbladet.

Trafikregionrådet i Region Stockholm Kristoffer Tamsons (M) gick på tisdagen på sin Facebook-sida till attack mot SL och bussoperatörerna.

– Kör allt ni kan, så mycket ni kan. Det är en order.

SL: ”Vi tar till oss”

Tre olika entreprenörer kör busstrafiken för SL – Keolis, Arriva och Nobina. Enligt SL har de en genomsnittlig sjukfrånvaro på 20 procent.

Flera busschaufförer vittnar för Aftonbladet om att det finns gott om tillgängliga busschaufförer – både anställda och timanställda – som gått sysslolösa i går och i dag. Fackförbundet Kommunal ger samma bild.

– Finns det busschaufförer så vill vi använda dem, ju fler desto bättre. Det finns inget egenvärde för oss att ställa bussar. Vi har en jätteviktig samhällsfunktion som vi tar på största allvar. Är det så att det finns busschaufförer – då bör vi titta på hur vi kan använda dem, säger Aleksander Krajisnik.

Vad tänker ni om att SL två gånger om kritiserats av Folkhälsomyndigheten?

– Det klart att vi tar till oss av det som Folkhälsomyndigheten säger, det gäller även smittskydd Stockholm. Vi gör så gott som vi kan. Men det är de facto så att vi har ett underskott av busschaufförer, varför vi också säger att vi kommer göra precis allting som vi kan, för att så många bussar som möjligt ska rulla, säger Aleksander Krajisnik, presskommunikatör på SL.

En fullproppad SL-buss på måndagsmorgonen.

PODD Corona – därför har pandemin utvecklats till ett informationskrig

I det här avsnittet av Aftonbladet Daily pratar vi om hur rykten och falska påståenden vällt fram under krissituationen. Gäst är Henrik Sundbom.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen