Hemlig grupp protesterar – hängde upp flera Prideflaggor

avAftonbladet

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: ANNA TÄRNHUVUD
Natten mellan fredag och lördag hängdes Prideflaggor upp på flera platser runt om i Sölvesborg i protest mot politikernas beslut.

Prideflaggan ska inte längre hissas på stadshuset i Sölvesborg, har kommunens politiska styre bestämt.

Men alla håller inte med.

Natten mellan fredag och lördag hängdes Prideflaggor upp på flera platser runt om i stan i protest mot politikernas beslut.

Sedan 2013 har Sölvesborgs kommun under socialdemokraten Heléne Björklunds tid som kommunalråd – hissat Prideflaggan varje år i samband Pridefestivalen i Stockholm.

Nu har den nya majoriteten: SD, M, KD och lokala Sölvesborg- och Listerpartiet, bestämt att det är slut med den saken.

Från och med nu ska flaggning bara ske med svensk flagga.

– Det känns hemskt med att styret gjort så här. Jag finner inga ord, säger en Sölvesborgsbo, till Sydöstran.

För att visa missnöje mot politikernas beslut genomfördes en flaggkupp i stan, natten till lördagen. I morse när Sölvesborgarna vaknade prydde Pride-flaggan staden på flera håll.

Men nu har de flesta flaggorna städats bort.

– Det är fascinerande hur det nya styret lyckats skapa så mycket dålig pr för vår lilla stad på så kort tid. Det är inte dåligt jobbat, säger en man, som pratar med Sydöstran.

Under lördagen kom även besked om att arrangören av Karlskrona Pride Festival kommer att ordna en Prideparad – i Sölvesborg.

– Varken polisen eller kommunen kan hindra planerna. De kan ta vilka flaggbeslut de vill, men vi arbetar utifrån grundlagen, säger Sophia Ahlin, ordförande för Karlskrona Pride, till SVT.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Pride

Flaggor