Djurrättsparti får huvudroll i Portugal

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Armando Franca/AP/TT
Partiledardebatt i portugisisk tv. Premiärminister António Costa sitter längst bort på bordets vänstra sida och PAN:s André Silva i mitten på motsatt sida. Debatten hölls i måndags.

Socialdemokraterna som regerar i Portugal ser ut att gå framåt i nästa veckas val.

Men partiets fortsatta styre kan avgöras av ett fram till nyligen perifert djurrättsparti.

Det gröna djurrättspartiet PAN – förkortningen står för "Människor, djur, natur" – fick sitt allra första mandat i det förra valet och gör enligt opinionsmätningar anspråk på åtminstone fyra i valet nästa söndag.

Det socialdemokratiska Socialistpartiet (PS) väntas växa och bli landets klart största parti, men ser samtidigt ut att få allt svårare att få med sig en parlamentarisk majoritet. Mycket tyder på att de kommer att behöva övertala PAN för detta.

Kräver omstöpt ekonomi

PAN-talespersonen André Silva (partiet har ingen uttalad ledare) säger att partiet inte ser sig självt varken till höger eller vänster på den klassiska skalan. Det kan dock tänka sig att stötta en vänsterregering om en sådan förbinder sig att reformera "vår produktivistiska, oljeberoende och i hög grad karboniserade ekonomi".

Miljöpartier har vuxit fram i de flesta europeiska länder de senaste decennierna och i vissa fall tagit plats i regeringssamarbeten. Men i Portugal har Gröna partiet sedan länge allierat sig med landets kommunistparti och haft relativt svårt att locka väljare.

Utöver djurrättsfrågorna driver PAN en tydlig miljölinje. Partiet har bland annat uppmanat den sittande regeringen att utfärda ett formellt nödläge med anledning av klimatkrisen.

"Med er hjälp kan vi fortfarande hinna", lyder budskapet i en av partiets kampanjfilmer inför valet.

Öppen för samarbete

Under innevarande mandatperiod har premiärminister António Costas regering förlitat sig på stöd från den yttre vänsterkanten, från kommunistpartiet och partiet Vänsterblocket. Regeringen har dock hamnat i bråk med sina stödpartier varje år när det vankats budgetsamtal.

Portugal har ett proportionellt valsystem där PS i teorin kan få en parlamentarisk majoritet med åtminstone 42 procent av rösterna. I opinionsmätningarna ligger de vid eller strax under 40 – och PAN:s stöd uppmäts till omkring 3–4 procent.

PAN har till skillnad från de nuvarande stödpartierna inte emotsatt sig EU:s budgetregler eller regeringens positiva inställning till Nato. Premiärminister Costa har uttryckt en vilja att "fortsätta samarbeta".

– När det gäller våra mål finns det ingen splittring mellan oss, säger han.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM