Mindre algblomning – tack vare vädret: ”Kan vara glada”

Publicerad 2019-07-12

Många semesterfirare saknar de strålande sommardagarna från ifjol.

Men vädret har flera fördelar – och har lett till att vi i år har mindre algblomning.

– Ur ett algblomningsperspektiv kan vi vara glada för dåligt väder, säger Maya Miltell, handläggare på Länsstyrelsen.

Förra sommarens värmebölja kom med ett pris och ledde bland annat till att algblomningen kom igång betydligt tidigare än vanligt.

I år har vädret inte varit lika gynnsamt ur semesterfirares perspektiv – men det har också lett till att algblomningen inte kommit igång på samma sätt i Östersjön.

– Vi ser inte de stora ytansamlingarna som vi såg vid den här tiden förra året. Vi har sett lite kring Gottland och i centrala Östersjön men det verkar inte som att det slagit mot kusten lika hårt, säger Maya Miltell, handläggare på Länsstyrelsen.

Att det inte varit lika mycket ytansamlingar i år beror inte bara på att det varit en kallare sommar utan också på att det har blåst mer, vilket gör att det inte flyter upp och lägger sig vid ytan.

– I vattenprovtagningarna ser man att blomningarna pågår men det är just ytansamlingar som folk kan tycka se lite obehagligt ut och det är också det som kan göra att koncentrationen av cyanobakterier blir väldigt hög uppe vid ytan. Det tråkiga är att cyanobakterier gillar det väder som vi gillar, så det går lite hand i hand med badväder, säger Maya Miltell.

”Klassisk svensk sommar”

Och ur det perspektivet ser det ut som att den värsta algblomningen kan dröja – för ingen värmebölja är på väg över Sverige. Tvärt om. SMHI varnar bland annat för kraftig åska i Värmland under fredagen och i övrigt ser helgen ut att bjuda på klassisk svensk sommar.

– I helgen kommer det bli som vi har haft det de senaste dagarna med växlande molnighet och tidvis skurar, säger Jenny Karlsson meteorolog på Foreca.

Och också nästa helg väntas ett nytt lågtryck.

– Nästa vecka blir det till en början ostadigt väder med ett lågtryck som passerar och då kommer det bli regn främst i söder. Till slutet av veckan ser det ut som att det kan klarna upp och bli fint i stora delar av landet innan ännu ett lågtryck kommer med ostadigt väder och mycket regn, säger Jenny Karlsson.

Vattentemperatur spelar roll

Ur ett algblomningsperspektiv ska man alltså vara glad för en lite kallare sommar.

– Det är främst vattentemperaturen som är viktig och lufttemperaturen spelar roll på det sätt att den påverkar temperaturen i vattnet. I och med att det har blåst så har vattnet tryckts in i Östersjön och sänkt vattentemperaturen, vilket är både bra och dåligt för oss beroende på hur man ser det men det gör alltså att cyanobakterien inte växer till sig lika mycket, säger Maya Miltell.

Följ ämnen i artikeln