Flygkraschen i Umeå – detta vet vi

Britta Kramsjö/TT

Publicerad 2019-07-15

En räddningshelikopter ovanför olycksplatsen vid Storsandskär, vid Umeälven. Nio personer omkom i flygolyckan i Umeå som inträffade på söndagen.

Ett mindre flygplan kraschade på söndagen utanför Umeå och samtliga nio personer ombord omkom.

Detta vet vi om flygkraschen:

Söndagen den 14 juli, klockan 13.33, lyfte ett mindre flygplan av typen GippsAero GA8 Airvan från Umeå flygplats.

Klockan 14.12 fick flygtornet ett haverilarm. Planet kraschade på ön Storsandskär, två kilometer från banänden på Umeå flygplats, i Umeälvens delta.

Ombord på planet fanns nio personer, åtta av dem var medlemmar i den lokala fallskärmsklubben. Alla var svenska medborgare och kom från Västerbotten respektive Norrbottens län.

Räddningstjänst och polis fick hjälp av privatpersoner att ta sig fram till olycksplatsen. Norrlands universitetssjukhus gick upp i stabsläge efter olyckan.

Orsaken till olyckan är ännu oklar. Statens haverikommission, som utreder olyckan, var på plats i Umeå på måndagsförmiddagen.

Flygplanet är en modell som i regel är knappt nio meter lång med propeller på nosen. Flygplanet saknar en svart låda som kan undersökas i efterhand, eftersom bara större flygmaskiner brukar ha det. Utredarna hoppas få fram viktig information på andra sätt, exempelvis genom telefoner och surfplattor som var ombord på planet som registrerar position och höjd.

Olycksutredningen tar vanligtvis upp till tolv månader. Det störtade planet var från Australien. Tillverkaren är beredd att bidra till utredningen, uppger företaget.

Söndagens flygolycka i Umeå är den femte dödligaste i Sverige, sett till civila flygolyckor.

PODD: Aftonbladet Daily om teorierna bakom flygolyckan i Umeå

Aftonbladet Daily går igenom den tragiska olyckan i Umeå där nio personer omkom efter att det enmotoriga flygplanet störtat. Det är den sjunde allvarligaste flygolyckan i Sveriges historia, och den mest allvarliga sedan 1989.
    – Flygplanet har kommit i en spiralrörelse och då utvecklats stora g-krafter. De som är ombord på planet blir då klistrade mot vad de då befinner sig vid och kan inte ta sig ut, säger Jan Ohlsson, journalist och flygexpert som menar att det finns en mängd orsaker som kan ligga bakom olyckan.
 Lyssna  iTunes (iPhone)  Acast  Spotify

Lyssna på podden genom att
⬇️ klicka på PLAY-knappen