Vittne: "Jag hörde direkt att något var fel"

Marc Skogelin/TT

Publicerad 2019-07-15

Känslan av chock ligger tung över Umeå efter söndagens flygolycka som krävde nio människors liv.

Vid en väg längs med Umeälven ligger ett flertal hus där flera av de boende blev vittnen till olyckan.

Om inte hunden Enzo hade stått och skrapat vid altandörren så hade Anna Adolfsson troligtvis missat händelsen utanför huset. Men nu vägrar bilden försvinna. Scenen har etsat sig fast.

– Jag ser det framför mig i huvudet, det spelas upp om och om igen. Det kommer nog alltid att finnas kvar.

Reagerade på motorljudet

Hon följde med Enzo ut i trädgården, tänkte passa på att vattna blommorna.

– Det var motorljudet jag reagerade på först. Det började varva och gå ojämnt och låta väldigt mycket. Vi är vana vid plan, men jag hörde direkt att något var fel.

Det var en surrealistisk bild, säger Anna Adolfsson, då hon såg hur ett plan "trillade ner från skyn".

– Motorljudet fick mig att kolla upp mot himlen, och då ser jag till slut hur planet kommer genom molnen. Rakt med nosen nedåt, och så snurrar det. Det gick lite snett nästan, men rakt ner verkligen.

Anna snurrar med pekfingret riktat ned mot altanbordet, visar hur planet störtade mot marken.

– Sen gick det ner där borta bakom träden, säger hon och pekar mot andra sidan älven, mot ön Storsandskär.

Efter smällen blev det tyst.

– Då skrek jag allt vad jag kunde: ett plan har kraschat! Sen ringde jag 112.

Plåtbitar snurrade i luften

Några hus bort såg grannen Anette Johansson hur stora plåtbitar svischade förbi över huset, som hon beskriver det.

– Det var ganska högt upp, så det var ingen fara. Men det kändes otäckt. Stora plåtbitar som bara snurrade i luften, det var nästan så man ville ducka.

Plåtbitarna landade på strandkanten och på ön på andra sidan älven, tror hon. Efter några minuter kom en granne med båt, som tillsammans med Anettes man började skjutsa räddningspersonal över till ön.

– Det var helt overkligt. Det är mycket plan här i luften, och man har ju funderat någon gång på om de skulle kunna störta. Men det gör de ju aldrig, säger Anette Johansson.

Ännu några hus bort, på samma gata som går parallellt med Umeälven, befinner sig syskonen Mommie och Patricia Persson. De var på väg hem när de fick ett samtal om att ett flygplan hade störtat i närheten av huset.

– Det måste vara ett skämt, tänkte jag. Att någon hade sett i syne. Men när vi kom fram var där fullt med bilar och folk, säger Mommie.

När de fick veta att det var ett mindre flygplan som störtat kom förhoppningen om att det kanske hade gått bra trots allt. Men snart fick de höra att samtliga nio passagerare hade omkommit.

– Jag är fortfarande i chock, säger Patricia.

– Umeå är inte så stort. Man har hyfsat bra koll på alla. Det är fruktansvärt, man mår jättedåligt när man tänker på vilken panik det måste ha varit.