Några av de skolor som kritiserats

TT

Publicerad 2020-01-08

Kort före jullovet beslutade Skolinspektionen att återkalla tillståndet för Safirskolan i Göteborg. Arkivbild.

Kritiken mot friskolor med konfessionella inslag har gällt religiöst färgad undervisning, grova ekobrott och samröre med terrorstämplade IS.

Här är några av de fall som uppmärksammats.

Safirskolan, tidigare Vetenskapsskolan, i Göteborg:

Fick i december i fjol tillståndet indraget. Skolinspektionen motiverade beslutet med att den tidigare vd:n är en av de radikala islamister som Säpo bedömt som ett säkerhetshot mot Sverige, och personer knutna till skolan ska ha uttryckt sympatier för IS. Den tidigare ägaren bedömdes ha fortsatt inflytande över skolverksamheten. Därmed riskerar eleverna att utsättas för radikalisering och rekrytering till våldsbejakande miljöer.

Tidigare hade skolan, som inte registrerat sig som konfessionell, kritiserats för religiöst präglad undervisning. Huvudmannen har överklagat Skolinspektionens beslut. Huvudmannen har också ansökt om att få starta ytterligare en skola, men fått nej av Skolinspektionen.

Förskolan Bilaal, flera orter:

Den fristående förskolan Bilaal fick i december 2019 sitt tillstånd indraget i tre olika kommuner där man haft verksamhet: Gävle, Söderhamn och Umeå.

Förskolorna har muslimsk inriktning och kassör i styrelsen var tidigare den så kallade Umeå-imamen, som suttit i förvar och som Säkerhetspolisen anser utgör ett säkerhetshot. Ärendena är sekretessbelagda, men lokala medier har rapporterat att styrelsen inte ses som lämplig att driva förskola. Kommunernas beslut har överklagats.

Al-Azhar, skolor på flera orter:

Fyra tidigare styrelseledamöter i den muslimska friskolekoncernen Al-Azhar dömdes för grova ekobrott i somras. Hovrätten fastställde tingsrättens dom i oktober.

Grundaren av stiftelsen lät föra ut tio miljoner kronor ur skolverksamheten för att starta en islamisk bank. Skolverket har krävt återbetalning av statsbidrag på 1,1 miljoner kronor i statsbidrag, då huvudmannen inte kunnat visa vad pengarna gått till.

Skolan har tidigare kritiserats för bland annat könsuppdelade lektioner och bön under lektionstid.

Kristna Ekebyholms grund- och gymnasieskolor i Norrtälje:

Kritiserades för lite mer än ett år sedan av Skolinspektionen för obligatoriska morgonsamlingar med bön och bibelläsning, samt för undervisning där den kristna skapelseberättelsen jämställts med vetenskapens teorier.