Moderat expert ska leda försvarsutskottet

Lars Larsson/TT

Publicerad 2019-12-17

Moderaten Pål Jonsson blir ny ordförande i riksdagens försvarsutskott. Här en bild från försvarsövningen Aurora 17. Arkivbild

Moderaten Pål Jonsson blir ny ordförande i riksdagens försvarsutskott när Beatrice Ask blir landshövding om några veckor.

Högst på priolistan: Nästa försvarsbeslut.

Pål Jonsson har bara suttit i riksdagen sedan 2016 men har bred och mångsidig erfarenhet av försvars- och säkerhetspolitik sedan tidigare.

– Jag har jobbat i olika egenskaper med säkerhet och försvar under större delen av min yrkesverksamma bana, säger Jonsson som dock satt i justitieutskottet under sina första två år som riksdagsledamot.

Han har skrivit en doktorsavhandling om EU:s försvars- och säkerhetspolitik, han har arbetat på FOI, (Totalförsvarets forskningsinstitut), varit sakkunnig på försvarsdepartementet under Fredrik Reinfeldts regering, i Moderaternas riksdagskansli samt kommunikationsdirektör hos Säkerhets- och Försvarsföretagens organisation (Soff).

Det han lär få arbeta mest med det närmaste året är förutsättningarna för försvaret framöver. Nästa höst ska regeringen lägga en proposition till riksdagen om försvaret för åren 2021 till 2025, och inriktningen därefter. Utgångspunkten är Försvarsberedningens förslag.

– Vi utesluter inte att det kan komma behöva tillföras mer medel, men det är ju därför vi ska ha analysgruppen och bottna i de underlag vi har, säger Jonsson,

Han syftar på det arbete som väntar i den försvarsgrupp som regeringen har sagt ska kallas i i förberedelserna inför propositionen, i försöken att få till en bred försvarsöverenskommelse.