Mordet på Emilia: Misstänkt kan ha psykisk störning

avSusanna Nygren

Publicerad:
Uppdaterad:

Mannen som misstänks för mordet på 20-åriga Emilia Lundberg kan lida av en allvarlig psykisk störning. Det visar en utredning vid Rättspsykiatriska undersökningsenheten.

Samtidigt fortsätter mannen att förneka brott.

– Han vet inte alls vad som hänt. Han har inte varit där, säger Melka Kjellberg, försvarsadvokat.

Den man i 20-årsåldern som sitter häktad misstänkt för mordet på Emilia Lundberg kan lida av en allvarlig psykisk störning. Detta enligt ett utlåtande från Rättspsykiatriska undersökningsenheten i Göteborg.

Efter häktningen vid Kristianstads tingsrätt har mannen genomgått paragraf 7-undersökning. Vilket är en mindre rättspsykiatrisk undersökning.

Överläkaren vid Rättspsykiatriska undersökningsenheten bedömer att mannen kan lida av en allvarlig psykisk störning. Samt att han också kan ha haft en allvarlig psykisk störning vid tiden för brottet.

Rekommendationen blir därför att han ska genomgå en större rättspsykiatrisk undersökning.

Slår den fast att mannen lider av en allvarlig störning så kan påföljden bli vård istället för fängelse – i det fall han döms för mordet på Emilia.

Får utbrott av ilska

Den misstänkte var barndomsvän till Emilia och träffade, enligt uppgifter till Aftonbladet, henne natten innan hon försvann. Mannen är känd av polisen och har haft ett narkotikamissbruk. Han är bland annat dömd för narkotikabrott och vapenbrott, ringa brott.

Mannen har tidigare utretts av Kristianstads kommun enligt LVM, lagen om vård av missbrukare. Han beviljades terapisamtal, men dessa avslutades på hans eget initiativ.

I ett utlåtande konstaterar socialsekreterare att mannen har en hög nivå av ångest. Han har även koncentrationssvårigheter som gör honom frustrerad. Socialsekreteraren skriver att:

Denna frustration kan ibland resultera i verbala ilskeutbrott, vilket kan tyda på en bristande impulskontroll.

1 av 9 | Foto: Missing people
Emilia, 20.

Gick frivilligt med på häktning

Åklagare Kristina Amilon, som nyligen tog över fallet, menar att bevisningen mot mannen är förhållandevis god.

– Han sitter ju häktad på sannolika skäl, säger hon.

Den 19 december gick mannen frivilligt med på att kvarstanna i häktet. Då begärde åklagaren förlängd åtalstid vilket innebär att mannen har rätt till en prövning av häktningsbeslutet. Det avböjde han.

– Anledningen till det är inte att han erkänner sin skuld. Det är så att inget nytt har inkommit och läget är det samma som för 14 dagar sedan, säger hans advokat Melka Kjellberg.

Hon menar att det kan bli frågan om en ny häktningsförhandling längre fram. Speciellt med tanke på att hennes klient förnekar brott.

– Han vet inte alls vad som hänt. Han har inte varit där, säger Melka Kjellberg.

Kjellberg påpekar att den misstänkte var barndomsvän med Emilia och att han är bedrövad över det som har inträffat.

– De stod varann väldigt nära. Så han vill också veta vem som gjort det.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Tollarp

Mord