Eldost, deepfake och Gretaeffekt – här är årets nyord

Uppdaterad 2020-01-02 | Publicerad 2019-12-27

Cybersoldat, klimatnödläge och deepfake. Och Gretaeffekten så klart.

Klimatångest och en oro för konflikt och bedrägerier verkar ha präglat vårt vårt språk under året, visar Språkrådets nyordslista för 2019.

”Hur vågar ni!” Klimataktivisten Greta Thunbergs ord har fått vingar sedan hon med tårar i ögonen uttryckte sin frustration över världens politiker i FN.

Under året har hon varit på allas läppar: ”Gretaeffekten” är ett av årets många miljörelaterade nyord 2019.

Klimatdiktatur, klimatnödläge, tågskryt, flygskam, smygflyga och eldost. Planetens välbefinnande går som en röd tråd genom Språkrådets lista över årets 35 nya ord. Men också rädslan för att göra fel och fingerpekandet åt andra som gör mindre eller för mycket.

– Vissa tycker att det är onödigt skuldbeläggande att använda skam. Morotstänkandet i beteendedesign kan vara en bättre metod för att skapa förändring. Det är nyordslistans ”fimpomat” ett bra exempel på, säger Anders Svensson, nyordsredaktör på Språktidningen i ett pressmeddelande.

Deepfake, källtillit, hybridkrig och cybersoldat.

”President Trump är en fullkomlig mupp” låter kanske inte som något som den tidigare presidenten Barack Obama skulle säga. Men ändå gör han det i ett deepfejkat, men övertygande, klipp på Youtube.

Internet har öppnat upp för nya former av desinformation och propaganda, vilket påkallat behovet av soldater med nätet som slagfält. Egentligen inget nytt, så klart.

”Alla ord är inte helt nya. Att de ändå finns med i listan beror på att användningen ökat under 2019. Orden i listan säger något både om det gångna året och om språkliga trender. De visar aktuella ord och mönster för hur nya ord bildas i svenskan”, skriver Språkrådet i pressmeddelandet.

Greta Thunbergs påverkan på klimatpolitiken har skapat ordet Gretaeffekten.