Amnesty drar tillbaka Aung San Suu Kyis hederspris

Publicerad 2018-11-12

Myanmars ledare Aung San Suu Kyi är likgiltig till mördandet och fördrivningen av rohingyer.

Det anser Amnesty International, som nu drar tillbaka ett hederspris som hon har fått.

”Vi är bestörta över att du inte längre är någon symbol för hopp, mod och det ständiga försvaret av mänskliga rättigheter”, skriver generalsekreteraren Kumi Naidoo i ett brev till Suu Kyi.

Över 10 000 människor tros ha mördats, och fler än 700 000 har tvingats på flykt.

Enligt FN utsätts den muslimska minoritetsgruppen rohingyer för folkmord och fördrivning i Myanmar, som tidigare kallades Burma.

Landets ledare Aung San Suu Kyi har fått hård kritik för att vara passiv inför de mycket allvarliga brotten som militären anklagas för.

Amnesty International har nu beslutat att dra tillbaka utnämningen av Suu Kyi som Samvetsambassadör. Det är människorättsorganisationens högsta utmärkelse.

”Vi är bestörta”

I ett brev till Aung San Suu Kyi konstaterar Amnestys generalsekreterare Kumi Naidoo att hon förbisett och ursäktat militärens ”brutala förtryck och brott mot mänskligheten”.

Naidoo skriver vidare:

”Vi är bestörta över att du inte längre är någon symbol för hopp, mod och det ständiga försvaret av mänskliga rättigheter.”

– Hennes agerande är inte förenligt med det vi förväntar oss av en Samvetsambassadör, säger Brittis Edman, policychef för Amnesty i Sverige.

– Hon har bidragit till den spänning som lett till våldsamheter genom att inte stå upp för rohingyers rättigheter. Hon har också stått i vägen för oberoende observatörer som försökt komma in i landet.

Får behålla Nobelpriset

Aung San Suu Kyi var i slutet på 80-talet en av ledarna för studentprotesterna i den dåvarande militärdiktaturen Myanmar. Hon sattes i husarrest 1989, och blev kvar där under 15 av de 21 följande åren. Sedan 2016 är hon landets ledare.

Aung San Suu Kyi tilldelades Nobels fredspris 1991. På senare tid har många krävt att även det priset ska tas ifrån henne. Så kommer det dock inte att bli.

– Vi anser inte att det är vettigt att försöka dra tillbaka priser, har Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten tidigare sagt.