S byter fot i frågan om FRA-lagen

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-12-14

"Riv upp, gör om, gör rätt", var de rödgrönas tydliga inställning till FRA-lagen när den röstats igenom.

Nu backar Socialdemokraterna i frågan.

– Jag tycker inte att det finns någon anledning nu att riva upp allt det där igen, säger Morgan Johansson, (S), ordförande i riksdagens justitieutskott, till SvD.

Terrorattentatet i helgen har aktualiserat frågan om signalspaning och bekämpning av terrorism i Sverige. Mannen som sprängde sig själv var helt okänd för Säpo som inte har tillåtelse att beställa spaningar från FRA eller bedriva signalspaning i etern, sedan den nya lagen gick igenom.

I dag har riksdagen diskuterat anslaget till rättsväsendet. Då lyfte Morgan Johansson frågan om en politisk samverkan över blockgränserna.

– Vi ska inte piska upp någon rädsla, men vi ska ta hotet på allvar. Det här är inget tillfälle för platt partipolitik och vi är beredda att arbeta konstruktivt tillsammans med regeringen för att stärka kampen mot terrorism, sa han i riksdagen, skriver TT.

Han kommenterar för TT att det är ett stort problem att Säpo inte längre kan beställa uppgifter från FRA.

De rödgröna emot

När den nya FRA-lagen röstades igenom 2008 var kritiken stor mot den massövervakning som den nya lagen ansågs vara.

De borgerliga partierna röstade igenom lagen, med motstånd från några ledamöter. S, MP och V var emot det nya lagförslaget och krävde att det skulle rivas upp.

Nu har partiet ändrat sig, avslöjar Svenska Dagbladet. Förutom att skippa kravet att riva upp lagen vill man nu även göra det möjligt för Säpo att kunna signalspana.

– Jag kommer att uppmana regeringen att lägga fram ett förslag som möjliggör för att också Säpo ska kunna få information från FRA. De är ju avklippta från det sedan den första december 2009 och har inte möjlighet att söka direkt. Det tycker vi är ett bekymmer, säger Morgan Johansson (S), ordförande i riksdagens justitieutskott, till SvD.

MP beklagar

Miljöpartiet var med om kravet på att riva upp lagen. Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson beklagar att S nu lämnar överenskommelsen.

– Det är definitivt inte vår hållning. Jag var väldigt glad för den här överenskommelsen om att vi ska ta ett omtag, jag slöt den själv på telefon med Mona Sahlin. Man måste ha integritetsfrågorna med från början på ett helt annat sätt, säger han till Svenska Dagbladet.

Vänsterpartiets Lars Ohly (V) anser inte att Säpo ska få möjlighet att signalspana.

– Vi ser ingen som helst anledning att ändra inriktning. Vi tror inte att en uppjagad stämning är det bästa i det här läget, säger han.

V står fast

Ohly tror inte att Socialdemokraternas vändning är bra för väljarnas förtroende för politiker.

– FRA-lagen är en felkonstruktion som bör göras om så att vi får skydd mot integritetskränkningar. Vi har med stolthet kunnat stå för det vi lovade även före valet, säger han.

Morgan Johansson (S) poängterar att vändningen i frågan inte har något att göra med lördagens terrordåd. Peter Eriksson verkar inte köpa det.

– Det är ofta inte särskilt klokt att börja dra igång plötsliga åtgärder, som inte är särskilt genomtänkta, på grund av att något händer akut, säger han till SvD.

Just nu pågår det en utredning på initiativ av Beatrice Ask (M) där det ska utredas om Säpo själv eller med hjälp av FRA borde få bedriva signalspaning.

Aftonbladets
bloggar