Uppgifter: Giftet i Salisbury kom från rysk forskningsbas

Uppdaterad 2020-09-05 | Publicerad 2018-04-06

Nervgiftet som användes vid Salisbury-attacken tillverkades på en militär forskningsanläggning 80 mil från Moskva, enligt uppgifter till Londontidningen The Times.

Informationen fick Storbritanniens allierade att vidta åtgärder mot Ryssland – och utvisa sammanlagt 150 ryska diplomater.

De brittiska myndigheterna pekade ut försvarslaboratoriet Shikhany i sydvästra Ryssland som källa till det kemiska vapnet novitjok i en presentation för sina allierade. Informationen kom från de brittiska underrättelsetjänsterna.

Syftet var att övertyga världens ledare om att ryssarna sannolikt orkestrerat mordförsöket på ex-spionen Sergej Skripal, 66, och hans dotter Julia Skripal, 33, skriver The Times med hänvisning till säkerhetskällor.

Följden blev att 28 länder valde att utvisa ryska diplomater.

Britterna presenterade även information om att forskarna på Shikhany i tio år testat hur effektivt novitjok skulle kunna vara vid lönnmord utomlands, skriver The Times.

Lavrov: ”Tvångsmässigt”

Hamish de Bretton Gordon är före detta befälhavare vid ett brittiskt förband som är specialiserat på att identifiera och övervaka kemiska, biologiska och nukleära stridsmedel. Han uppger för The Times att han tagit del av presentationen och att den övertygar.

Storbritanniens underrättelser pekar tydligt ut Ryssland och Shikhany, säger han till tidningen.

Enligt de Bretton Gordon finns det inget stöd för att novitjok skulle ha producerats någon annanstans i forna Sovjetunionen, i exempelvis Ukraina eller Uzbekistan.

Uppgifterna i The Times tillbakavisas av Ryssland.

London försöker tvångsmässigt bevisa sin teori, säger den ryske utrikesministern, Sergej Lavrov, enligt Interfax.

– Vi litar inte på den här sortens påståenden, de går inte att kontrollera.

Fördel Ryssland

Storbritannien har ännu inte offentliggjort några bevis på att Ryssland ligger bakom nervgiftattacken.

Enligt The Times källor är de brittiska underrättelsetjänsterna frustrerade över att Rysslands har en klar fördel i det pågående propagandakriget. Underrättelsetjänsterna uppges därför uppmana Downing Street att offentliggöra informationen.

Lavrov, FN-ambassadören Vassilij Nebenzia och Rysslands ambassadör i London, Alexander Yakovenko, har alla raljerat kring anklagelserna.

– Alla som sett kriminalserier, som ”Morden i Midsomer” vet att det inte är smart att försöka ta livet av folk med en så offentlig och uppseendeväckande metod, sa Nebenzia under ett möte i FN:s säkerhetsråd.

Anläggning inspekterad

Inspektörer från Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) har under den senaste veckan undersökt en icke-namngiven anläggning i Ryssland, rapporterar det ryska försvarsdepartementets tidning Krasnaja Zvezda, enligt Reuters.

Det är okänt om inspektionen har med Skripal-fallet att göra eller om det är en rutininspektion.

Haag-baserade OPCW har varit på plats i Salisbury för att granska proverna och fynden från den brittiska utredningen.

Julia Skripal och hennes far, dubbelagenten Sergej Skripal.