Värste bilmålvakten i konkurs

TT

Publicerad 2018-04-03

En av landets mest anlitade bilmålvakter har gått i personlig konkurs. Arkivbild.

Malmö är sedan 90-talet Sveriges huvudstad för bilmålvakter. Den mest idoge av dem har nu gått i personlig konkurs. Alla hans nästan 4 000 bilar är avställda med körförbud – ett nytt grepp kan få bukt med målvaktsproblemet.

Bilmålvakten har skulder på 55 miljoner kronor, skriver Sydsvenskan som mött honom i Malmö tingsrätt i samband med konkursförhandlingen där staten är andra parten.

– Jag kanske kan bli skuldfri nu. Men då måste jag hitta ett annat land att leva i.

– Jag har gått fordonsprogrammet och tänkte mig det som en framtid. Allt jag vet i livet är bilar. Men allt har gått fel. Jag har 3 800 bilar nånting skrivna på mig nu. Men jag vet inte var de är, säger han till tidningen.

Inga tillgångar

Mannen kallar sig själv ett offer; skulderna har andra dragit ihop via alla bilar som står skrivna på honom.

– Det ligger 2 300 registreringsbevis i en papperskorg hemma. Jag tänkte nästan ta med dem för att visa rätten.

Bilmålvakter är vanligtvis utblottade personer som är registrerade ägare till en massa bilar som lånas eller hyrs ut "brukare" – som överlåter obetalda p-böter och försäkringar till målvakterna vars skulder rusar i höjden.

Ett genombrott

Fenomenet bilmålvakter har gäckat myndigheterna i snart 30 år. Men staten har fått ett nytt verktyg att ta till.

Efter ett konkursbeslut i december i Malmö såg konkursförvaltaren till att ställa av 105 bilar som en 55-årig målvakt ägde. Därmed fick bilarna körförbud. Det innebär att om polisen stoppar en sådan bil i trafiken, har föraren gjort sig skyldig till ett brott – oavsett vem som sitter bakom ratten. Dessutom blir följden att lagligt parkerade bilar med körförbud får bogseras bort.

Därför betraktas konkursbeslutet mot 55-åringen av flera myndigheter som ett genombrott, enligt Sydsvenskan. Skatteverket och Kronofogden vill driva igenom metoden i hela landet med siktet inställt på de mer än 165 personer med fordonsskulder på flera hundra miljoner kronor.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln