Avgångskrav på L-toppen: ”Sjukt omdömeslöst”

Carlsson Löfdahl-affären väcker ilska inom Liberalerna

Publicerad 2019-03-05

Liberalerna lägger locket på efter Aftonbladets avslöjanden om Emma Carlsson Löfdahls övernattningslägenhet.

Både L-toppen och pressavdelningen har under två dagar vägrat svara på en rad frågor.

Nu kokar det bland gräsrötterna och flera kräver att L-toppen ska avgå:

– Mitt förtroende för Carlsson Löfdahl har i alla fall förbrukats, säger partikollegan Dorothea Liebel, lokalpolitiker i Umeå.

Aftonbladets avslöjanden om att riksdagsledamoten Emma Carlsson Löfdahl (L) hyr en övernattningslägenhet av sin egen make har väckt enorm ilska inom partiet.

Riksdagspolitikern hyr sin makes bostadsrätt för 13 000 kronor i månaden – trots att avgiften ligger på omkring 2 500 kronor.

På så sätt har familjen fått ut maxbeloppet på 8 600 kronor.

Nu kokar det inom partiet.

Förbrukat förtroende

På L-toppens Facebook-sida skriver flera att hon bör lämna sina uppdrag – och bland gräsrötterna växer ilskan.

– Det är jättepinsamt. Kan vi inte bättre än så här? Om jag skulle hyra en lägenhet av min man skulle jag skämmas, säger Dorothea Liebel, lokalpolitiker i Umeå.

Hon fortsätter:

– Mitt förtroende för Carlsson Löfdahl har i alla fall förbrukats. Det är uppenbart att man kringgår någonting när man hyr av sin egen man. Hon har hyrt den för att bo där med sin mamma. Hon ska väl ha sin bostad där för att vara politiskt aktiv, inte för att sköta sina familjeförhållande.

”Sjukt omdömeslöst”

Även Gabriella Ohlzon, lokalpolitiker i Stockholm, är i dag mycket kritisk.

Efter Aftonbladets avslöjande skrev Ohlzon på sin Facebook-sida: ”Ibland undrar jag om vissa personer i vårt parti har för avsikt att sänka partiet ner i avgrunden”.

När Aftonbladet når Ohlzon på telefon utvecklar hon:

– Jag tycker det är sjukt omdömeslöst av Carlsson Löfdahl. Jag hoppas att riksdagsgruppen tar ställning till det här. Men ja, så som det verkar, och jag har läst hennes ursäkt, så tycker jag att hon ska avgå. För hon verkar inte förstå att hon har gjort fel. Och det anser jag som problematiskt. Det är omoraliskt.

Bör avgå

I en sluten Facebook-grupp för Liberalerna får Carlsson Löfdahl också mycket hård kritik.

“Det här skadar Liberalernas anseende och för partiets skull bör du avgå så fort som möjligt. Ditt förtroende är förbrukat”, skriver Robin Tapper, lokalpolitiker i Stockholm.

Aftonbladet har under två dagar upprepade gånger sökt Carlsson Löfdahl, både via telefon, mejl och via Liberalernas pressavdelning.

Men L-toppen har inte återkommit med svar på en rad olika frågor – bland annat en fråga om att lämna ut deklarationerna där det framgår att alla intäkter för övernattningslägenheten har skattats för.

”Inte kontroll på hans deklaration”

L-toppen har tidigare uppgivit att hennes make har skattat.

– Jag har faktiskt inte kontroll på hans deklaration, men jag har pratat med honom, och han har talat om att det stämmer, och han har också pratat med sin revisor, sa Carlsson Löfdahl när Aftonbladet intervjuade henne den 28 februari.

L-toppens make har avböjt att kommentera för Aftonbladet.

Efter Aftonbladets avslöjanden har Carlsson Löfdahl under tisdagen gått ut med att hon kommer sänka sina ersättningskrav.

Aftonbladet har sökt Liberalernas partiledare Jan Björklund för en kommentar.

Följ ämnen i artikeln