USA och Sydkorea stoppar gemensamma övningar

TT-AFP

Publicerad 2019-03-03

En marinkårssoldat på stranden i Sydkorea under Foal Eagle. Bild från övningen 2015.

Sydkorea och USA slutar att genomföra sina årliga militärövningar Foal Eagle och Key Resolve. Förhoppningen är att mjuka upp Nordkorea och få diktaturen att nedrusta sina kärnvapen.

Beskedet kom bara dagar efter toppmötet mellan USA:s president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un, som avslutades utan en överenskommelse om nordkoreansk nedrustning.

Som mest har 200 000 sydkoreanska och 30 000 amerikanska soldater deltagit i den största övningen Foal Eagle. Övningarna har varit en nagel i ögat på diktator Kim Jong-Un som kallat dem en förberedelse av en invasion, och som hotat med motåtgärder mot USA och Sydkorea.

Ministrar i telefonmöte

Donald Trump kallade militärövningarna "väldigt, väldigt dyra" under en presskonferens under toppmötet i Vietnams huvudstad Hanoi. Efter ett telefonsamtal mellan Sydkoreas och USA:s försvarsministrar i lördags kom beskedet.

"Båda sidor har bestämt sig för att avsluta Key Resolve och Foal Eagle-övningarna", löd ett uttalande från Pentagon.

Beslutet fattades som en diplomatisk ansträngning för att bidra till att Nordkorea nedrustar sina kärnvapen och för att lätta upp de militära spänningarna mellan länderna, enligt ett uttalande från Sydkoreas försvarsdepartement.

Ny övning i stället

Sydkorea och USA ska i stället genomföra en något modifierad övning som uppges vara mindre offensiv än Foal Eagle och Key Resolve. Övningen ska vara nio dagar lång, uppger en militär källa för nyhetsbyrån AFP.

Länderna har inte lämnat ett besked om hur många soldater som ska delta i övningen.

Kritiker har varnat för att de uteblivna övningarna skulle kunna innebära ett strategiskt försprång för diktaturen Nordkorea, men de flesta analytiker anser att farhågan är överdriven.

– Att upphäva eller nedgradera USA:s och Sydkoreas övningar kan skada beredskapen hos de två styrkorna, men jag tror inte att det blir ett allvarligt säkerhetshot mot Sydkorea, säger Ahn Chan-Il, ordförande och forskare vid universitetet för Nordkoreastudier i Seoul.

Följ ämnen i artikeln