Nu vänder det – längre dagar väntar

avJenny Rydberg

NYHETER

Nu vänder det. Den 21 december är året kortaste dag, vilket betyder att solljuset kommer att stanna kvar längre redan under lördagen.

Nu väntar ljusare tider hela vägen fram till sommaren.

För många känns de korta och solfattiga dagarna krävande och om man arbetar inomhus under de få timmarna på dagen då solen visar sig kan det ta ett tag innan man ser ljuset.

Men nu har vi sett slutet för de korta dagarna och långa nätterna, åtminstone för det här året. Klockan 23.23 under fredagen den 21 december inträffar nämligen vintersolståndet.

Foto: TT
Nu infaller vintersolståndet och dagarna blir längre igen.

Vid det klockslaget står solen som lägst på himlen, för de som befinner sig på den norra delen av ekvatorn. Det är då det norra halvklotet lutar som mest bort från solen.

En minut längre dag under lördagen

För de som redan har tröttnat på den mörka vintern är det här goda nyheter. Det innebär nämligen att vi har allt längre och ljusare dagar att se fram emot.

Men det går inte så fort och det är bara några få minuters extra soltid man kan räkna med varje dag. Under lördagen den 22 december kommer dagen att vara en minut längre i stora delar av Sverige.

Men även om det nu kommer att bli allt längre dagar och fler solminuter för de största delarna av landet, så är det fortfarande polarnatt i de allra nordligaste delarna av Sverige. Polarnatt innebär att solen inte går upp över horisonten. I Kiruna kommer man till exempel inte få se solen förrän den 2 januari, skriver TT.

ARTIKELN HANDLAR OM

Solen

Sverige