Tsipras fick förtroende av parlamentet

TT-AFP

Publicerad 2019-01-16

Premiärminister Alexis Tsipras.

Greklands premiärminister Alexis Tsipras klarade med nöd och näppe en förtroendeomröstning i parlamentet på onsdagskvällen. Av församlingens 300 ledamöter valde 151 att rösta för fortsatt förtroende för Tsipras.

Men även om han politiskt överlevde omröstningen står Tsipras inför svåra frågor framöver, inte minst att få med sig parlamentet i den känsliga frågan om att kalla Makedonien, grannlandet i norr, för Nordmakedonien.

Makedoniens parlament röstade nyligen igenom grundlagsändringar som innebär att landet kan byta namn till Nordmakedonien.

Stöd av oberoende

För att namnbytet formellt ska bli av måste dock även Greklands parlament rösta ja. Men frågan splittrar det grekiska folket och parlamentet och har även spräckt vänsterledaren Tsipras regeringskoalition, som styrt landet i fyra år.

Tsipras föreslog förtroendeomröstningen i söndags sedan Greklands försvarsminister Panos Kammenos meddelat att hans parti drar sig ur regeringskoalitionen av missnöje med lösningen på namnkonflikten med Makedonien.

Kammenos högerpopulistiska parti Oberoende greker (Anel), med sju mandat, och Tsipras vänsterparti Syriza har regerat i koalition ända sedan 2015

Alexis Tsipras parti Syriza har 145 av de 300 platserna i det grekiska parlamentet. Turismminister Elena Kountoura och en annan ledamot från Oberoende greker förklarade redan för några dagar sedan att de avsåg stödja Tsipras i onsdagens omröstning. Nu fick han dessutom stöd av ett antal oberoende ledamöter.

Provisoriskt namn

Grekland har än så länge vägrat acceptera namnet Makedonien, som även är en geografisk och historisk region i norra Grekland. FN-ledda samtal mellan regeringarna ledde fram till namnet Nordmakedonien, men även det är omstritt i Grekland.

Frågan om Makedoniens namn har varit känslig ända sedan staten bildades i början av 1990-talet. Ett par år senare löstes frågan preliminärt genom det provisoriska namnet Före detta jugoslaviska republiken Makedonien (förkortat Fyrom på engelska), under vilket landet blev medlem i FN.