”Vi kan häva avtalen med företagen”

Uppdaterad 2015-11-02 | Publicerad 2015-10-30

Efter Aftonbladets avslöjande: Migrationsverket inleder utredning

Aftonbladet har avslöjat hur flera personer som driver tillfälliga asylboenden är dömda för brott.

Nu kommer Migrationsverket inleda en rättsutredning.

– Det här kan leda till att vi häver hela avtal med företag, säger Björn Andrén, upphandlingsstrateg på Migrationsverket.  

Mutbrott. Sexuellt övergrepp mot barn. Trolöshet mot huvudman.

Aftonbladets granskning har visat att flera personer som driver tillfälliga asylboende har fällts för brott som har koppling till deras yrkesutövning.

Brott som kan innebära att man inte får teckna ett avtal med Migrationsverket.

Inleder utredning

På myndigheten  ser man mycket allvarligt på uppgifterna – och efter Aftonbladets avslöjande har Migrationsverket beslutat att inleda en rättsutredning.

– Vi har fått ta del av det material som ni har fått fram och det här rör sig om ett antal mycket allvarliga brott. Vi kommer gå vidare med en rättsutredning i tre fall. Det innebär att våra jurister kommer granska fallen, säger Björn Andrén.  

I slutändan kan processen innebära att Migrationsverket häver hela avtal med de utpekade bolagen. Myndigheten kan också besluta om att de inte längre har förtroende för en person i företaget.

Kan häva avtal

– Om det här är information som hade inneburit att företagen uteslutits från en upphandling från första början så kommer vi att häva avtalet, säger Björn Andrén.

När ett företag skriver ett kontrakt med Migrationsverket intygar leverantören på heder och samvete att de uppfyller de krav som ställs – och att det inte finns grund för uteslutning.

Men Björn Andrén säger att myndigheten inte har möjlighet att kontrollera om leverantörerna är dömda i domstol.

– Vi får bara göra det om det finns en konkret misstanke om brott. Därför är vi beroende av allmänhetens tips eller avslöjande från er journalister.

Följ oss på Facebook