”Vi hade hoppats på en ljus framtid här”

Uppdaterad 2015-09-24 | Publicerad 2015-09-23

SÖDERHAMN. Yazan Alosh, 18 år, flydde dödandet i Syrien och kom till Sverige för ett år sedan.

Han såg fram emot en ljus framtid här och hoppades även lyckas inom sportens värld som han älskade. Han spelade fotboll för Sandarnas IF men sneglade på spel i högre serier.

I lördags tog allt plötsligt slut. På väg hem blev han knivhuggen till döds i centrala Söderhamn. En 17-åring har häktats på sannolika skäl misstänkt för mordet.

För Yazans familj är sorgen obeskrivlig.

När Aftonbladet besöker familjen i lägenheten i Söderhamn sitter Yazans tre bröder, Ahmad, 29, Hani, 31, och lillebror Osaid, 11, tillsammans med pappa Naser runt vardagsrumsbordet under tystnad. Efter en stund kommer även mamma Zara Ahamad och sätter sig. Sorgen går nästan att ta på. På tv-skärmen finns en stor bild på Yazan. Framför ligger blommor och kondoleanser från släktingar och vänner.

– Allt känns ofattbart. Vi trodde aldrig detta kunde hända här i Sverige som kanske är ett av världens tryggaste länder, säger en helt förkrossad pappa Naser.

Händelseförloppet diffust

Exakt vad som hände natten mot lördag i korsningen Rustkammaregatan och Götgatan i centrala Söderhamn när Yazan höggs ner är fortfarande diffust, men vittnen har berättat att flera personer filmade händelsen med mobilkameror, skriver polisen på sin hemsida.

Enligt polis och åklagare har ett gäng ungdomar börjat bråka när plötsligt en 17-åring drar kniv med förödande konsekvenser.

– Jag kan inte förstå att skolungdomar går på stan beväpnad med en kniv, säger pappa Naser och hoppas att rättvisan har sin gång.

Enligt familjen var Yazan på väg hem när det blev gruff med andra ungdomar.

– Yazan försökte avstyra bråket och få med sig en kamrat därifrån när han plötsligt höggs ned med kniv har en person berättat för mig, säger brodern Hani, 31.

En 17-åring häktades i går av Hudiksvalls tingsrätt misstänkt för mord och försök till mord på en annan 17-åring som vårdas för allvarliga skador.

”Var duktig på mycket”

– Vi hade hoppats på en ljus framtid här. Fram till i lördags har det mesta varit positivt. Sverige är kanske bästa landet i världen. Yazan var duktig på mycket. Utöver sport även musik. Vi övriga i familjen var övertygade om att han skulle lyckas riktigt bra i sitt nya liv här, säger Hani.

Yazans båda bröder kom till Sverige för 1,5 år sedan. Yazan själv ett halvår senare. Pappa, mamma och lillebror anslöt i år.

– Vi har två systrar kvar i Syrien och inte minst för mammas skull – som mår jättedåligt efter Yazans död – hoppas vi att de också får komma till Sverige, säger Hani vädjande.

Pappa Naser tittar ut genom fönstret. Han kan inte förstå vad som hände därute i lördags.

Inte lille Osaid heller som sneglar på brorsan Yazan på tv-skärmen med tårfyllda ögon.

ANNONS