SvD: Ebolahjältar hotas vid hemkomst

Publicerad 2014-10-23

Deras barn nekas att komma till dagis och arbetsplatser vill inte ha tillbaka dem.

Svenska hjälparbetare som kämpat mot ebolaepidemin hängs ut när de kommer hem, skriver SvD.

– De här personerna är ju hjältar och så blir de behandlade på det här sättet, säger läkaren Johan von Schreeb till tidningen.

Svenska Folkhälsomyndigheten och EU:s experter är eniga – risken för att ebolaviruset ska få fäste här är minimal.

Trots det drabbas svenska hjälparbetare som varit i Västafrika eller som ska åka dit av ryktesspridning och ”underförstådda hot”, skriver Svenska Dagbladet i torsdagens tidning.

Källor uppger för tidningen att flera personer har fått samtal som de upplever som hotfulla.

– Det vara att när man kommer hem så får inte barnen gå på dagis, eller att man inte är välkommen tillbaka till sin arbetsplats. De här indirekta hoten. Det är extremt olyckligt att dessa personer som gjort så viktiga insatser behandlas så när de kommer hem, säger Ander Tegnell, statepidemmiolog vid Folkhälsomyndigheten, till SvD.

Det kan också röra sig om hyresvärdar som ifrågasätter om hjälparbetare kan bo kvar i sina hem, enligt tidningen.

Katastrofläkaren Johan von Schreeb säger att människor i Sverige reagerar på precis samma sätt som människorna i Västafrika i spåren av epidemin.

– Jag är övertygad om att problemet med negativa reaktioner kommer att växa i takt med att ebolaepidemin får större uppmärksamhet, säger han till tidningen.

Han berättar också att de av den anledningen är restriktiva med att röja frivilligas identiteter för att slippa ryktesspridning och negativa konsekvenser av deras insatser.

Följ ämnen i artikeln