”Tre kroppar har bärgats”

Publicerad 2014-12-30

Vrakdelar och kroppar har hittats i sökområdet

Kontakten med flight QZ8501 bröts plötsligt under en flygning från Indonesien till Singapore i söndags – sedan försvann det.

På tisdagen hittades vrakdelar och utrustning från flygplanet i vattnet utanför Borneo.

Flera kroppar har också bärgats.

På tisdagen sa Yusuf Latif, talesperson för Indonesiens sök- och räddningsmyndighet, att ett indonesiskt militärflygplan sett röda, vita och svarta objekt, bland annat vad som ser ut att vara en flytväst i vattnet inom sökområdet, skriver AP. Föremål som påminner om en evakueringskana och en flygplansdörr också ha setts.

Kroppar bärgas

Senare under dagen bekräftade räddningsledaren Bambang Soelistyo att delarna kommer från det försvunna Air Asia-planet.

Flera kroppar har också hittats i vattnet.

Indonesiska marinen uppgav vid 10.30-tiden, svensk tid, att över 40 kroppar har bärgats. Senare under dagen tillbakavisades uppgifterna. I stället sa man att tre kroppar hittats och sa att den tidigare siffran berodde på ett missförstånd.

Under en presskonferens berättade Bambang Soelistyo att en skugga föreställande konturerna av ett flygplan setts under havsytan på platsen där föremålen hittats. Den ligger utanför Borneo, ungefär tio kilometer från platsen där planet befann sig när det sist sågs på radarbilderna.
– Alla resurser flyttas till platsen, sa Bambang Soelistyo på tisdagsmorgonen, svensk tid.

Också ett tiotal dykare har rekvirerats dit.

”Hjärtat är fyllt med sorg”

Samtidigt har chockade anhöriga och vänner till den 162 personer som fanns ombord nåtts av beskedet. Bilder från kriscentret på flygplatsen i indonesiska Surabaya, varifrån flight QZ8501 lyfte i söndags morse, lokal tid, visar hur sjukvårdare fått ta hand om anhöriga som kollapsat.

Indonesiens president Joko Widodo anlände till kriscentret under dagen för att träffa anhöriga  liksom Air Asias vd Tony Fernandes.

– Mitt hjärta är fyllt med sorg för alla inblandade familjer. Å Air Asias vägnar vill jag uttrycka mina kondoleanser till alla. Ord kan inte beskriva hur ledsen jag är, skriver han på Twitter.

Det är ännu oklart vad som gick fel och att hitta de svarta lådorna är viktigt för att få svar. Den ena lådan registrerar data och den andra spelar in samtalen i cockpit.

– Då får man reda på hur besättningen har resonerat, vad som kanske har bekymrat dem. Det är en viktig ledtråd för att försöka förstå vad som hände, säger Agne Widholm, haveriutredare på Statens haverikommission, till TT.

Följ ämnen i artikeln