Tomt i portmonnän och sugen på pengar?

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-11-11

Att söka ett stipendium kan vara lösningen

Skralt i kassan, men enbent, studiebegåvad eller boende i Hallands län?

Då finns det hopp om att få pengar.

Vi berättar om stiftelserna där du kan ansöka om att få pengar för studier och andra ändamål.

Julia Denifl Örtegren, 17, fick studerandestipendium på 5 000 kronor från Gålöstiftelsen.

I varje län finns tusentals stiftelser som förvaltar miljardbelopp, och där många har som enda syfte att dela ut stipendier till "rätt" sökande. En del är strikt för släktingar till grundaren av stiftelsen, men många är öppna för allmänheten.

Ett stort antal stiftelser ger årligen stora belopp till studenter. Julia Denifl Örtegren,17 år, från Stockholm som driver bloggen Juliakrull , sökte och fick 5 000 kronor i studerandestipendium från Gålöstiftelsen.

– Jag hade två kompisar som fått stipendium och tänkte "varför inte?" och skickade in en ansökan, säger Julia Örtegren.

Hon fick hjälp av skolsköterskan att fylla i ansökan.

– Jag behövde rekommendationsbrev från två lärare och det tog kanske 40 minuter att göra ansökan. Men det är absolut värt att lägga lite tid på den. Jag blev väldigt glad när jag fick brevet från stiftelsen hem i brevlådan förra sommaren, säger hon.

Nu studerar hon på samhällsvetenskapliga linjen med inriktning på kultur i Stockholm.

Men det blir antagligen inga mer pengar från Gålöstiftelsen för Julias del.

– De tittar på vad föräldrarna har för inkomster. När jag ansökte pluggade min mamma, men nu arbetar hon och då kan jag inte ansöka, säger Julia.

Gålöstiftelsen är en av de mest förmögna stiftelserna i Stockholmsområdet som delar ut pengar till ungdomar som studerar. Det är tusentals personer som ansöker varje år. Villkoren som måste uppfyllas är studier på heltid, att föräldrarna tillsammans inte har högre årsinkomst än 450 000 kronor och att den som ansöker minst går i åttondeklass och är boende i Storstockholm.

Delar ut 11-12 miljoner om året

– Vi får in cirka 3 000 ansökningar per år och har inget förutbestämt antal stipendiater. De ansökningar som är korrekt ifyllda och uppfyller kriterierna får stipendium, säger Marianne Norgren Fahlén, kansliföreståndare på Gålöstiftelsen.

Stiftelsen delar ut 11–12 miljoner kronor om året. De som beviljas stipendium får mellan 4 000 kronor och 14 000 kronor per läsår, beroende på studienivå. Det är möjligt att få stipendiet från och med nionde årskursen i grundskolan till dess den sökande avlägger en akademisk grundexamen. Dock längst till och med det läsår då den sökande fyller 26 år

Gålöstiftelsen är bara en av alla stiftelser man kan söka stipendier ifrån.

I Sverige finns det flera tusen fonder och stiftelser som allmänheten kan söka pengar ifrån. Tillsammans förvaltar de flera miljarder kronor.

För det är inte bara för studier du kan få pengar. Det går också att få pengar för forskning, resor, vård och allt möjligt.