”Finns fog för att titta på vad man kan göra bättre”

Publicerad 2018-09-07

HUSKVARNA. En månad efter mordet på EU-migranten Gica är Huskvarna fortfarande starkt påverkat av vad som hänt.

Den vuxennärvaro som skolan har för att trygga eleverna får kritik från både elev och föräldrar.

– De kan ju inte peka ut någon och de vet inte vad som hänt. Men jag tycker man hade kunnat prata om värdegrund och människovärde på ett mer generellt plan för att se till att sånt här inte händer igen, säger en förälder.

Vid utgången till Rosengallerian där EU-migranten Gheorge Hortolomei-Lupu brukade sitta och tigga är ljus tända och blommor har lagts dit. Det har snart gått en månad sedan han hittades död vid sin sovplats i en park några hundra meter härifrån.

Kort efter Gicas död ska flera unga pojkar ha skrutit om hur de misshandlat och förnedrat honom, filmer på sociala medier spreds. En 16-årig pojke har häktats, flera andra pekas ut som misstänkta av källor med insyn.

Rykten går snabbt, är någon borta från skolan så sprids ordet. Elever som Aftonbladet talar med säger att mordet tagits upp i skolan en gång, efter det har det varit ganska tyst.

31 augusti, dagen efter att 16-åringen häktats skickade skolans rektor ut ett informationsbrev till föräldrarna.

”Det blev en minst sagt speciell och omtumlande start på det nya läsåret. Det fruktansvärt tragiska händelsen påverkar oss alla. I korridorer och på skolgården florerar just nu många rykten och frågor. Vissa elever bär också på en oro, som vi försöker möta med tillgängliga vuxna som rör sig bland eleverna. Eftersom vi inte vet kan vi naturligtvis varken berätta vad som hänt eller bemöta rykten. För oss är det viktigt att lyssna, svara på det vi vet och ta eventuell oro som finns på allvar”, skriver rektorn i meddelandet.

Förälder: ”Skolan borde ta upp det mer”

Vuxennärvaron som satts in upplever flera elever på skolan som Aftonbladet talat med som otillräcklig.

– Det har tagits upp en gång på en lektion. Det hade varit bättre om lärarna pratat mer om det än att det sprids rykten. Alla pratar ju om det.

En förälder som Aftonbladet talar med säger att hon förstår att skolan har svårt att hantera situationen.

– De kan ju inte peka ut någon och de vet inte vad som hänt. Men jag tycker man hade kunnat prata om värdegrund och människovärde på ett mer generellt plan för att se till att sånt här inte händer igen.

Elever: ”Alla vet vad som hänt”

På sociala medier skröt pojkarna om vad de gjort, uppger källor med insyn till Aftonbladet. Trakasserierna ska ha pågått under en länge och öknamnet som de kallade Gica för var ”råttan”.

Bland elever som är närmare de utpekade pojkarna i ålder är bilden tydligare över vad som hänt.

– Man vet exakt vilka de är och vad de misstänks för, därför finns det inte så mycket mer att säga om det, säger en elev som vill vara anonym.

Jag tror inte det hjälper att man lägger locket på. Genom att diskutera och ta upp saker till ytan kan man förändra. Vi måste prata om det här och fundera över hur vi kan ha ett bättre stöd när sånt här händer och framförallt hur vi kan förebygga att sånt här sker. 

”Hjälper inte att lägga locket på”

Angela Hafström, företagare och kommunfullmäktigekandidat för Liberalerna i Jönköping tror att många som bor här är för chockade över situationen för att prata öppet om det.

– Jag tror inte det hjälper att man lägger locket på. Genom att diskutera och ta upp saker till ytan kan man förändra. Vi måste prata om det här och fundera över hur vi kan ha ett bättre stöd när sånt här händer och framförallt hur vi kan förebygga att sånt här sker, säger Angela Hafström.

Att flera elever upplever vuxennärvaron som ett otillräckligt stöd i situationen är allvarligt menar hon.

– Det får man ta på allvar, speciellt för de skolor som är i närheten av där det inträffade kan det vara svårt. Det finns fog för att titta på vad man hade kunnat göra bättre i en sån här situation.