Fanny och Felicia sextrakasserades på konserten

Uppdaterad 2016-07-10 | Publicerad 2016-07-09

Festivalen ser över säkerheten efter nattens händelser

BORLÄNGE. En flicka anmälde i går att hon blivit våldtagen i publikhavet på Peace & Love-festivalen.

På samma konsert var Felicia, 14, och Fanny, 16.

– Det var flera stycken som tafsade mellan benen och på brösten. Jag blev jätterädd, säger Fanny Jernberg.

Fanny och Felicia ligger och tar igen sig på en luftmadrass under ett träd på festivalområdet.

Ett par hundra meter bort ligger Tropico-scenen. Där spelade Albin Myers för ungefär tolv timmar sedan. Vid 2-tiden på natten anmälde en flicka under 18 år att hon blivit våldtagen i publikhavet.

– Det är helt sjukt, säger Fanny.

”Tafsade mellan benen”

Fanny och Felicia var i samma publikhav. Båda berättar att de blev sexuellt trakasserade vid flera tillfällen, av olika killar och män.

– De tafsade mig mellan benen, på brösten och på rumpan. Vissa ställde sig bakom och höll om mig. Jag trodde det var Felicia, men när jag såg att det var en främmande kille blev jag jätterädd, säger Fanny.

– Det var jättemånga som klängde, höll fast en, och tog på en. Man vill ju vara med och dansa i publiken och ha kul, men samtidigt vill man gå undan för att man känner sig äcklad, säger Felicia.

Lovade krafttag

Ingen av dem polisanmälde händelserna.

– Det kanske vi borde ha gjort, men nu känns det som att det är för sent.

Nere vid Tropico-scenen är det nästan tomt på folk. Bredvid scenen hänger ett budskap från polisen: ”#tafsainte”. Flera ordningsvakter och annan säkerhetspersonal rör sig på området.

Efter övergreppen på ”We are Sthlm” bestämde sig arrangörerna för Peace & Love för att ta krafttag mot sexuella övergrepp.

”Vi är förfärade”

Trots det skakas nu festivalen, precis som flera festivaler tidigare i sommar, av rubriker om våldtäkter och sexuella övergrepp.

– Vi är förfärade över det som har hänt, säger Jonas Eriksson, trygghetssamordnare på Peace & Love.

Jill Agelin, som representerar Kvinnojouren vid festivalen, håller med. Hon tycker dock att man inte får måla en för mörk bild.

– Vi är frustrerade och förbannade men samtidigt är det lätt att enskilda händelser förstoras i media. Man får inte glömma den andra sidan, att det finns väldigt mycket kärlek och respekt.

”Man skäms som kille”

Inför den sista festivalkvällen har arrangörerna gått ut med en uppmaning till besökarna. 

– Vi har sett att det skapas danscirklar i publikhavet. När det kommer en drop i låten så kastar sig alla in i cirkeln. En del tar då chansen att ta på tjejer, säger Jill Agelin.

– Som tjej kanske man kan vara lite extra vaksam. Som kille kan man tänka till och säga stopp om man ser sextrakasserier, fortsätter hon.

Festivalbesökaren Kim Filppu, 23, håller med om att fler män måste ta ansvar för att trakasserierna upphör.

– Man skäms som kille. Det är för jävligt, det ska inte få hända. Jag har själv inte sett något sådant, men jag håller alltid ett vakande öga. Om jag såg det skulle det bli jobbigt för dem, säger han.

Följ ämnen i artikeln