Uppgifter: 20-åringen släpptes ur fängelse för två månader sedan

Uppdaterad 2018-10-30 | Publicerad 2018-10-21

Det har bara gått två månader sedan den efterlyste 20-åringen från Uppsala släpptes från fängelset, uppger källor för Aftonbladet.

Nu misstänks han för nya brott i Sverige och jagas över hela världen efter knivmordet på Heikki Bjørklund Paltto, 24.

– Vi har information vi jobbar med, konkreta upplysningar som vi jobbar med just nu, säger Grete Lien Metlid vid Oslopolisen på söndagskvällen.

Det var i måndags, strax efter lunch, gjorde tre rumskamrater i Oslo en förfärlig upptäckt.

I den gemensamma lägenhet i stadsdelen Majorstua låg Heikki Bjørklund Paltto, 24, ihjälhuggen med kniv – bara timmar efter att de andra tre gick hemifrån. Samma morgon skedde ett knivrån vid ett garage i närheten och polisen tror att samme gärningsman är skyldig till både rånet och mordet.

Nu är en 20-årig svensk man från Uppsala internationellt efterlyst över hela världen.

– Vi anser att den här personen vi nu efterlyser kan knytas till mordet och rånet, säger Grethe Lien Metlid, förundersökningsledare vid Oslopolisen.

Uppgifter: Släpptes för två månader

Sedan tidigare är han känd av svensk polis och så sent som i augusti förra året bröt han sig in i ett kollektiv i Uppsala.

– Han väckte oss när vi låg och sov.

Jag blev rädd eftersom han hade kniv, säger en av de boende.

20-åringen hotade till sig pengar och värdesaker, men greps senare. Han dömdes till ett år och sex månader i fängelse.

Det har endast gått drygt två månader sedan han släpptes från fängelset. Sedan 10 augusti har 20-åringen varit villkorligt frigiven efter att ha avtjänat två tredjedelar av straffet för rånet mot Uppsalakollektivet, uppger källor för Aftonbladet.

Efter att han släppts från anstalten misstänks han för flera nya brott i Sverige. Enligt uppgifter till Aftonbladet misstänks 20-åringen för både olaga hot och flera fall av narkotikabrott.

Hur länge han var i Norge innan mordet är okänt. Men sedan 18 oktober har han varit efterlyst i Sverige eftersom han misskött sin övervakning hos frivården, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Jagar 20-åringen

Norska polisen tror att mannen korsat gränsen till Sverige efter att Heikki Bjørklund Paltto mördades. Svenska polisen är dock förtegen om hur jakten efter den mordmisstänkte 20-åringen ser ut.

– Jag kan bara bekräfta att vi arbetar med fallet och samarbetar med norsk polis, säger Kristian Ljungberg, presstalesperson vid polisens nationella mediecenter.

Man utesluter inte heller att 20-åringen tagit sig ännu längre bort från Oslo.

– Vi tar höjd för att han kan ha lämnat Sverige, säger Grete Lien Metlid.

Senare på söndagskvällen uppger hon att de har nya – konkreta – spår att gå på:

– Vi hoppas att vi snart ska gripa den här personen eller att han själv tar kontakt med polisen där han befinner sig nu.